4 embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt vasárnap Budapesten. A 23. kelületi ingatlant a gázművek munkatársai vizsgálják.

Rosszul lett egy család

Szén-monoxid-mérgezés miatt lett rosszul egy család több tagja Budapest 23. kerületében vasárnap – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A mentők négy embert vittek kórházba.

Az egész házban kimutatták a gázt

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Maros utcai többszintes családi házban a fővárosi hivatásos tűzoltók az épület minden szintjén kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, az ingatlan készülékeit a gázművek munkatársai vizsgálják.

Stabil állapotban vannak

Az Országos Mentőszolgálat az MTI kérdésére közölte: a helyszínre riasztott mentők két gyermeket és két középkorú felnőttet mérgezéses tünetekkel, ellátást követően stabil állapotban vittek kórházba.

Ez is érdekelhet

Nagyon nem stimmel valami: A Pfizer Covid-vakcinájának vannak mellékhatásai, az orosz oltás viszont hibátlan lenne?

Fontos a hatékony szellőztetés

A hatékony szellőztetés legnagyobb jelentősége az egészség megőrzésében és visszanyerésében, illetve az életminőség javításában rejlik – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Optimális páratartalom

Az NNK azt írja, hogy a helyiségek optimális páratartalma megakadályozhatja a súlyos légúti megbetegedésekért felelős penész kialakulását, a lakásszellőztetés biztosítja a friss levegőt, ami által kevésbé leszünk fáradékonyak, ki tudjuk magunkat pihenni, nő a koncentrációképességünk.

Fűtési szezon

A fűtési szezon kezdetével a nyílászárók általában zárva vannak, a jól szigetelt nyílászárók miatt gyakorlatilag megszűnik a lakóterek természetes légcseréje. Emiatt a gyengén szellőztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja általában magasabb az ajánlott értéknél. Ugyan egészségkárosító hatása csak igen magas koncentráció esetén van, viszont rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.

Friss levegőt a lakásba

Az elégtelen légcsere következtében a szén-dioxid mellett a belső térből származó egyéb légszennyező anyagok mennyisége is feldúsulhat. A használati és berendezési tárgyakból, építőanyagokból, illetve a lakásokban végzett tevékenységeinkből (főzés, fűtés, festés, dohányzás) rengeteg veszélyes anyag kerülhet a levegőbe. Ezek többségének egészségkárosító hatásuk lehet, ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés – áll a közleményben.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán