Erős másnaposságra panaszkodnak az amerikai Pfizer gyógyszergyár koronavírus-elleni oltását megkapó önkéntesek közül többen. Volt akinek influenzás tünetei lettek az oltás után – állítja egy amerikai portál. Ha jól alakulnak a kísérletek ebből az oltásból érkezik Magyarországra 100 ezer darab. Közben tegnap az ATV arról számolt be, hogy az oroszok védőoltásának nincs mellékhatása. Lehet, hogy szép csendben beindult a gyártók vakcina háborúja a háttérben?

90 százalékos hatékonyság

A német BioNTech és az amerikai Pfizer közösen fejlesztett, Covid-19 elleni védőoltása a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok eddigi eredményei alapján 90 százalékban hatékonynak tűnik – írtuk néhány napja itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.

Magyar kutató a fejlesztők között

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója azt mondta, megállíthatja a járványt a vakcina, de lehet, hogy évente be kell majd adatni. Ennek az oltásnak a kifejlesztésén dolgozott a Szegedről korábban kirúgott Karikó Katalin is.

Kellemetlen mellékhatások

Az amerikai-kanadai érdekeltségű Vice.com arról ír, hogy a harmadik fázisában végzett kísérleteken részt vevő önkéntesek beszámolói alapján a védőoltás hatása a „súlyos másnaposságra” hasonlít.

Fejfájás és láz

Sokan azt állították, hogy az influenza elleni oltásokhoz hasonlóan izomfájdalom, fejfájás és láz kísérte a szer beadását. Volt, aki elsőre legyengült, a második oltás után viszont még rosszabbak lettek a tünetei.

Egy kisvárosnyi önkéntesen tesztelik

A vizsgálatban hat különböző országból kb. 43 500 ember vett részt, 38 955 önkéntes kapta meg a vakcina második adagját november 8-án. 

Nem tiszta

Az mRNS-alapú BNT162b2 tesztelésekor az önkéntesek nem tudták, hogy a szert vagy placebót kaptak-e. Még mindig nem tiszta, hogy a vakcina mennyire hatékony életkor és etnikai hovatartozás szerint, és mennyi ideig tarthat az immunitás – írja a 444.hu a Vice.com-ra hivatkozva.

Magyarországra is érkezhet

A Pfizer közölte: idén világszerte 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd oltóanyag-dózis előállítását várja. Mivel az Európai Unió is sokat rendelt, ebből az oltásból érkezhet 100 ezer darab hamarosan Magyarországra.

Nem volt mellékhatás

Ezzel szemben az orosz védőoltásnak semmilyen mellékhatása sincs – mondta az ATV-nek a Moszkvában élő Sugár László, aki saját bevallása szerint megkapta az orosz Covid vakcinát. Azt mondta, miután megkapta az injkeciót, semmilyen mellékhatást nem észlelt: sem pirosodást, sem fájdalmat, sem lázat nem produkált.

Jön az orosz oltás

Az orosz oltásból napokon belül minta érkezik Magyarországra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy a tervek szerint az Európai országok közül Magyarországra érkezik először az orosz Szputnyik nevű vakcinából, januárban pedig már nagyobb mennyiség is érkezhet.

Semmi biztosat sem tudni róla

A Pfizer oltását átláthatóan végzett, jól dokumentált kísérletekkel vizsgálják Európa számos országában és az USA-ban. Az orosz oltásról tulajjdonképpen semmit sem tud a világ, csak azt hogy van és állítólag nagyon hatékony.

Putyin lánya megkapta

Augusztus 11-én írtuk, hogy Putyin lánya is megkapta az orosz védőoltást, ezt az orosz elnök jelentette be egy online konferencián. Arról nem szóltak a hírek, hogy miért kapott az orosz elnök lánya egy kísérleti fázisben lévő készítményből.

Koronavírus-fertőzés Moszkvában

Ezek után kérdés, ha az oroszoknak már augusztusban kész volt a mellékhatásoktól mentes oltásuk miért terjed még most is a vírus Oroszországban.

Akkor szóltak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Putyin bejelentése előtti héten arra figyelmeztetett: érdemes fenntartásokkal kezelni az orosz védőoltásra vonatkozó híreket. A Nature.com is furcsa eredményekről számolt be szeptemberben, igaz három napja a BBC szerint biztatóak az orosz vakcinaeredmények.

Több országban tesztelik

A BBC szerint moszkvai Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpontban kifejlesztett Sputnik V vakcina jelenleg III. Fázisú klinikai vizsgálatokon megy keresztül Fehéroroszországban, Egyesült Arab Emírségekben, Venezuelában és Indiában. Az orosz fejlesztők azt állítják, hogy az amerikai vakcina csak 90, az orosz viszont 92 százalékban hatásos.

Kiemelt kép: illusztráció