Ahogy azt korábban megírtuk egy Szegedről kirúgott magyar kutató, Karikó Katalin ötlete alapján készül a német BioNTech cégnél fejlesztett oltás a Pfizer amerikai gyógyszergyár üzemeiben. A 90 százalékos hatékonyságú oltás iránt óriási az érdeklődés, nemsokára Magyarországra is megérkezhet belőle 100 ezer adag. A magyar kutató most nagyon jó híreket mondott az oltásról: nem kell évente megismételni és tartós védettséget ad.

Decemberben megkaphatják az emberek

Már decemberben megindulhatnak az oltások – mondja Karikó Katalin a BioNTech német vállalat magyar kutatója. Ők fejlesztették ki a 90%-os hatékonyságú koronavírus-oltást, melyet az amerikai Pfizer gyógyszergyár gyárt le tömeges méretekben.

Kisújszállási kutató ötlete

A BioNTech nevű német cégben évek óta több magyar származású kutató dolgozik, a legismertebb közülük a kisújszállási születésű Karikó Katalin, aki a Szegedi Tudományegyetemen végzett, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni.

Szegedről kirúgták, beindult a nemzetközi karrier

A szegedi intézetből 1985-ben kirúgták, azóta külföldi egyetemeken, kutatóintézetekben dolgozik az úgynevezett mRNS technológián.

Az emberi szervezet készíti az oltást

A Ripost elérte Karikó Katalint, aki részletesen elmagyarázta hogyan működik az oltás. „A vakcinában lévő mRNS a vírus tüske fehérjéjét kódolja. Tehát a beoltott ember sejtjei előszor elkészítik a vírus fehérjéjét az mRNS-ről, azután meg ellenanyagot készítve reagálnak a vírus fehérjéjére” – mondja, majd hozzáteszi.

Karikó Katalin – Forrás: u-szeged.hu

Tartós védettség

„Ez azt jelenti, mind a vírus fehérjét, mind az ellenanyagot az emberi test készíti. Ezt hívják aktív immunizálásnak. Mivel az ellenanyagot termelő immunsejtek egy csoportja „emlékező sejtként” túlél, ezért a védettség tartós” – magyarázza a szakember.

Két oltás kell

Hozzáteszi: a vakcinájukból két oltás szükséges, három hét különbséggel, a védettség pedig már a második oltás után egy héttel kialakul.

A kutatónak még nem adták be

Kérdésre, hogy beoltatta-e már magát így felelt: „Nálunk a cégnél senki sincs beoltva, ugyanis törvény tiltja, hogy bármilyen gyár bármilyen termékének klinikai kipróbálásában az alkalmazottak önkéntesként részt vegyenek.”

Napokon belül megkezdődik az oltás

A vakcina már jól áll. „Jelenleg az Egyesült Államokban vagyok, az itteni hírek szerint a jövő héten meglehet az USA-ban sürgősségi engedélyeztetéssel, így elképzelhető, hogy a hónap végén vagy decemberben megkaphatják az egészségügyben dolgozók az első adagokat” – monta a magyar kutató.

Magyarországra is érkezhet belőle

Orbán Viktor a minap jelentette be, hogy az Európai Unióból hamarosan 100 ezer adag oltás érkezik hozzánk. Mivel Brüsszelben az amerikai Pfizertől rendeltek, így szinte biztos, hogy a Magyarországra érkező EU-s oltás a magyar fejlesztő találmányán alapul.

Szegeden figyelt fel a technológiára

Karikó Katalin az mRNS technológiára Karikó Katalin még szegeden figyelt fel, akkor jött rá, hogy mennyire hatékony módszer és gyorsan lehet vele oltásokat, gyógyszereket kifejleszteni.

Szupergyógyszer lehet belőle

Legutóbbi interjújában azt is elmondta, hogy a 2020-as évek közepén megjelenhetnek az első mRNS elven működő gyógyszerek, melyek a daganatos megbetegedések gyógyításában óriási fejlődést hozhatnak.

Nagyon biztonságos

Az mRNS oltás lényege, hogy nem legyengített vírusból készül, ezért nagyon biztonságos. Az mRNS amolyan üzenőmolekula, amely segít időben megtanítani a test védekezősejtjeinek, hogyan kell elbánni a koronavírusokkal.

Nobel-díjas is lehet

Ha a jelenleg már a gyártósoron lévő vakcina tényleg hatásos lesz, Karikó Katalin neve könnyen felkerülhet az Nobel-díjra jelöltek közé.

A sok munka eredményre vezet

“Nagyon jó volt látni a gyártósoron az első injekciós üveget. Óriási mosolyt csalt az arcomra, hogy láthattam, hogy a sok munka valóban terméket eredményez” – nyilatkozta Ben Osborn a Pfizer vállalat főnöke. 100 millió dózist tud előállítani a cégóriás az év végéig. Az alábbi videóban a gyártósor látható.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: illusztráció