Ahogy azt még a koronavírus-járvány elején, tavasszal megírtuk itt a BudaPestkörnyéke hírportálon, a magyar származású Amerikában élő hálózatkutató, Barabási Albert László pontosan megjósolta a járvány magyarországi terjedését. Most arról beszélt, mikor és hogyan lesz vége a koronavírus-őrületnek. Nagyon nehéz november, majd oltásháború vár a világra.

Újra korlátozások mindenfelé

Egyre több országban rendelnek el a tavaszi helyzethez hasonlóan lezárásokat, kijárási tilalmat, korlátozásokat. Mindenhol megpróbálják lassítani a fertőzés terjedését, pont úgy, ahogy azt a magyar hálózatkutató is javasolja. Barabás Albert László ezt írja:

Kétségbeesett harc

„A következő hónapokban nagy valószínűséggel fertőzötté válok. Több milliárd koronavírus fog a testemben termelődni, elindítva egy kétségbeesett harcot az immunsejtjeimmel. Viszont krónikus betegség hiányában, Bostonban, a Harvard kórházainak a szomszédságában bízok abban, hogy győzni fog az immunrendszerem.

Igaza lett

A laborban február óta tudjuk, hogy le fog állni a világ. Sok barátomnak említettem ezt már hetekkel ezelőtt, de még számomra is nehéz volt felfogni, hogy ez pontosan mit jelent. Most már kezdjük látni – nehéz két hónap lesz, és a java még hátra van” – írta korábban a Bostonban élő hálózatkutató. És igaza lett.

Nem lehet megállítani

Valóban majdnem két hónapig tartottak a lezárások és a járvány magyarországi csúcsa is akkor volt, amikor ő megjósolta. Azt is mondta, hogy a vírust nem lehet megállítani. Terjedni fog attól függetlenül, hogy hány ország zárja le a határát és hány repülőjárat lesz lemondva vagy hány iskolát zártak be.

Terjed a vírus

Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben. Sokan soha nem is tudják meg, hogy fertőzöttek voltak, mert nem voltak tüneteik. Viszont rajtuk keresztül is terjed a vírus.

Az emberek fele elkapja

Minden modell azt jósolja, hogy nagyjából a lakosság fele fertőzötté válik. Beavatkozás hiányában a folyamat egy jól megjósolható Gauss-görbét követ—gyors növekedés, egy markáns csúcs, majd lecsengés. A csúcson viszont nem lesz kórházi kapacitás mindenki számára, akinek erre szüksége lenne.

Oltásháború

Barabási Albert László szerda este interjút adott az RTL Fókusznak. A hálózatkutató elmondta, hogy a modelljeik szerint az elkövetkező négy hét roppant kritikus és nehéz lesz. Úgy látják februártól megjelennek a védőoltások és beindul az oltásháború a világban.

Nyárra vége lehet

Annak érdekében, hogy a vírust megfékezzük minél több embert rá kell venni, hogy adassa be magának a védőoltást. Ez igazi háború lesz, mert sokan ellenzik az oltást – mondta a kutató. Hozzátette: ha jól alakulnak a dolgok, akkor nyárra vége lehet az őrületnek.

Ki ez a Barabás Albert László?

Barabási Albert László 1967-ben született, magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Középiskolába Csíkszeredán járt, egyetemi tanulmányait a Bukaresti Egyetemen, majd Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta. 1991-ben fizikából végzett mesterképzést, fraktálelméletből diplomázott. Tudományos fokozatot 1994-ben a Bostoni Egyetemen szerzett. Ezután az IBM világvállalat alkalmazta, itt került közelebbi kapcsolatba a később szakterületévé vált hálózatelmélettel. Ő és kutatócsoportja a web “átmérőjét” is meghatározta, e szerint átlagosan 19 kattintásra vagyunk a jelenleg fellelhető bármely internetes oldaltól.

Kiem elt kép: Barabási Albert László -Forrás: Youtube/CAFe Budapest 2020