Kiderült, hogy az a férfi, aki január 3-án nyakon szúrta volt barátnőjét, tíz évvel ezelőtt ugyanazzal a módszerrel és ugyanamiatt akart ölni mint most. Jól viselkedett a börtönben, ezért 10 év helyett hat év után kiengedték.

Ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is megírtuk egy férfi január 3-án felment volt barátnőjének a menyecske utcai lakásába és ott megtámadta a nőt. A helyszínen éppen zárat cserélő lakatosmester akadályozta meg a nagyobb tragédiát.

Korábban 10 évet kapott

Az Index a Kékfény riportjára hivatkozva azt írja, hogy M. András 2010-ben 18 éves barátnőjét késelte meg, mert a lány szakítani akart. Gál Sándor alezredes, a BRFK Életvédelmi Osztályának megbízott vezetője azt mondta, hogy a férfi tizenegyszer szúrt, és egy virágcserepet is eltört akko a fiatal nő fején.

M. Andrást akkor egy szomszéd állította le. A férfi Székesfehérvárig menekült, kiugrott a harmadik emeletről, és eltört a lába, így fogták el a rendőrök. A bíróság jogerősen különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt 10 évre ítélte. Viszont jól viselkedett a börtönben, ezért 6 év után kedvezménnyel szabadult.

Most ismét gyilkolni akart

A nő néhány hónappal M. András szabadulása után, tavaly októberben ismerte meg a férfit. Ugyanannál az ingatlanos cégénél dolgoztak, és pár hetes szerelmi fellángolás után M. András az egyedülálló anyukához költözött. Viszonyuk viszont hamar megromlott, mert a nő úgy érezte, párja nem mond igazat, azt állította például, hogy Izlandon dolgozott, és féltékenységi rohamai voltak. 

A nő végül szakított, és január 3-án azért hívott lakatost, hogy cserélje le a bejárati ajtó zárjait, nehogy a volt barátja be tudjon jutni hozzá.  A szakember fél óra alatt végzett a munkával, amikor pont csöngetett valaki. Kinézett, és akkor mondta, hogy úristen. Könyörgött, hogy uram, maradjon itt, ne menjen el! − nyilatkozta a műsornak a lakatos, aki végül maradt, a nő pedig nagy nehezen beengedte a férfit.

A zárszakértő elmondása szerint M. András „teljesen higgadtnak tűnt, nem volt sem ittas, sem bódult”. Nyoma sem volt rajta annak, hogy mire készül, pedig a kabátja alatt már eleve magával hozott egy 20 centis kést.

A nőre és a lakatos mesterre is rátámadt

A pár bement a szobába, ott beszélgettek, a lakatos pedig kívülről hallotta, hogy a férfi földhöz vág egy telefont, aztán ráveti magát a nőre. A lakatos ezután tolta be a szoba ajtaját, és szedte le a támadót a nőről. M. András megpróbálta a férfit is megsebesíteni, végül még kétszer megszúrta volt barátnőjét és elmenekült. A rendőrök fél órával később egy Akadémia utcai lakásban fogták el.

Szigorítanának a feltételes szabadlábra helyezésen

Varga Judit, igazságügyi miniszter szerint azért, hogy a jövőben ilyen és a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragédiák ne történhessenek, elegendő a feltételes szabadlábra helyezés gyakorlatát megváltoztatni. A miniszter tegnap jelentette be, hogy februárban kerülhet az Országgyűlés elé a tárca feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló javaslata. Azt mondta, hogy az a javasolták, ne lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani olyan elítéltet, aki más életére tört.

Kiemelt kép: A cikkben említett késes támadó elfogása – Fotó: Police.hu