Hat településen tartanak időközi  polgármester- és önkormányzati képviselő-választást vasárnap. Azokat az időközi választásokat rendezik most meg, amelyeket a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet idején, illetve idejére nem tudtak kiírni.

Halasztás a vírus miatt

 A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kiírt választások pedig elmaradtak. Április 10-étől azonban ismét kitűzhetőek lettek az időközi önkormányzati választások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már voltak választások

A veszélyhelyzet megszűnését követően május 8-án már 11 településen megrendezték azokat az időközi önkormányzati választásokat, amelyeket korábban már kitűztek – és lezárult a jelöltállítás is -, azonban a veszélyhelyzet miatt már nem tudták azokat megrendezni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vasárnap hat településen lesz időközi választás

A Pest megyei Dánszentmiklós képviselő-testülete tavaly augusztusban feloszlatta magát. A vasárnapi polgármester-választáson három jelölt indul: Dézsi Gábor István (független), Kánya Zsolt (független) és Sipeki Zsolt (Fidesz-KDNP). A hat képviselői helyért 16 jelölt indul, valamennyien függetlenek. A választói névjegyzékben 2302-en szerepelnek.

Pilisjászfalu

A szintén Pest megyei Pilisjászfalu lakóinak azért kell új polgármestert választaniuk, mert a 2019-es önkormányzati választáson polgármesterré választott Székely Róbert (független) tavaly novemberben lemondott. A posztért három jelölt indul: Borsó András, Kőműves Sándor és Wimme Beáta, valamennyien függetlenként. A névjegyzékben 1470-en szerepelnek.

Szigethalom

Szintén Pest megyében, Szigethalom 1. egyéni választókerületében a képviselő halála miatt kell választást tartani. A képviselőségért Kovács István (Mi Hazánk Mozgalom), Körmendy Zsófia (Összefogás Szigethalomért Egyesület) és Rendek Zsolt (független) indul, a névjegyzékben 1684-en szerepelnek.

Méhkerék

A Békés megyei Méhkeréken a korábbi polgármester, a döntő többségében románok lakta települést 2010 óta irányító Tát Margit (Fidesz-KDNP) lemondása miatt kell polgármestert választani. A polgármester azért mondott le, mert a Gyulai Törvényszék idén februárban jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte költségvetési csalás és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználása miatt.

A háttér

Az ügy nyolc vádlottja a költségvetést 2013. szeptember és 2015. október között több mint 30 millió forinttal károsította meg a bíróság jogerős ítélete szerint. A vasárnapi választáson újra elindul a tisztségért Tát Margit, valamint Gherman Sámuel és Gherasim Dániel, mindketten függetlenként. A névjegyzékben 1763-an szerepelnek.

Kisjakabfalva

A Baranya megyei Kisjakabfalván azért lesz polgármester-választás, mert a Villánytól néhány kilométerre északra fekvő községet 2014 óta irányító független polgármester, Bíró László lemondott posztjáról. A tisztségért öt független jelölt – Evetovicsné Takács Zsuzsanna, Péter Dávid Attila, Protárné Gaál Andrea, Szabó Szabolcs és Werner Renáta – indul, rájuk 109, a névjegyzékben szereplő választópolgár szavazhat a település egyetlen szavazókörében.

Marcali

A Somogy megyei Marcaliban a 6. egyéni választókerületben a korábbi képviselő lemondása miatt kell választást tartani. A képviselői helyért Miszi Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) és Takács Bernadett (Marcali az Otthonunk Egyesület) indul, a névjegyzékben 1161-en szerepelnek.

Címlapfotó: mti/Balogh Zoltan