Egyre többek kerülhetnek bajba a gázhiány miatt. Októbertől akár önkormányzati óvodákat, bölcsődéket és szociális intézményeket is bezárhatnak a gázhiány miatt Ferencvárosban, de az energiaárak növekedése miatt az egész főváros és a BKV is hatalmas bajban van.

Bajban az intézmények

A Népszava friss cikkének tanúsága szerint október 1-től bezárhatják az önkormányzati fenntartású ferencvárosi óvodákat, bölcsődéket, műészeti, kulturális valamint szociális intézményeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megoldás kell

A kerület ugyanis hiába hirdetett tendert gázbeszerzésre, egyetlen jelentkező sem akadt, a meglévő szerződés pedig szeptember végén lejár, így az intézményekben nem lesz se meleg víz, se fűtés, ha nem találnak addig valami megoldást.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mindent megpróbálnak

“Mindent megpróbáltunk már. Júliusban kiírtuk a közbeszerzési pályázatot, amelynek eredményeként 2022 októberétől két évre szerződtünk volna gázszolgáltatóval, de senki sem jelentkezett. Ezután az energiaszállító nélkül maradt önkormányzatokat is kisegítő állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz fordultunk, de eddig annyit se válaszoltak, hogy egyáltalán rögzítették a kérésünket, nemhogy informáltak volna minket arról, hogy mennyi gázt, milyen hosszú időre és milyen áron kaphatunk” – mondta el a lap megkeresésére Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere.

Nem tétlenkednek

A polgármester ezen túlmenően arról is beszélt, hogy a kormányzati cég válaszáig se tétlenkedtek és egy új gázbeszerzési tendert hirdettek, immáron három hónapos időszakra.

Bíznak

Továbbá bíznak benne, hogy ezúttal lesz jelentkező, bár az energiaszolgáltató társaságoknál az önkormányzat munkatársainak informálisan azt mondták, hogy „jelenleg mindenkinek meg van tiltva, hogy önkormányzatokkal szerződjenek.

Bajban a főváros

A Népszava egyébként azt is írja, hogy Budapesten a most 4 milliárdból biztosított közvilágítás jövőre 55 milliárdba kerülne. Ráadásul hatalmas bajban van a BKV is, ugyanis  hónapok óta nem kap érvényes ajánlatot a pályázatán indulni jogosult áramkereskedő cégektől. A jelenlegi áramszerződés december 31-ig szól.

Ezt mondja Kiss Ambrus

Mint írják a közlekedési társaság éves energiaigénye nagyjából a háromszorosa a főváros teljes közvilágításához szükséges mennyiségnek. A portál kérdésére Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettesazt mondta, hogy a városvezetés a megoldás érdekében rövidebb, három hónapra szóló tendert hirdet.

Nem valószínű, hogy leállnak

A főpolgármester-helyettes azt is mondta, nem látja annak realitását, hogy leálljanak a villamosok, a trolik és a metró, hiszen áram lesz a vezetékekben, inkább az a kérdés, hogy ki fizeti majd a számlát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

„Fel sem merülhet a közvilágítás korlátozása, vagy a közösségi közlekedés felfüggesztése” – bajban lesz Budapest a rezsiárak miatt – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes

Kiemelt kép: Ferencvárosi Csicsergő Óvoda, a kép csak illusztráció – Forrás: Google Maps