Startvonalon áll a Pázmány Campus megújulása: összesen nyolc épületet kell elbontani a józsefvárosi palotanegyedben. A korábbi hírek szerint a beruházás bekerülési költsége eléri a 200 milliárd forintot, az átadást 2027-re tervezik. A munkálatok során több jelentős épület is megújul majd a Nemzeti Múzeum mögött fekvő területen.

Bontás a 8. kerületben

Kiírták a közbeszerzést a Magyar Rádió egykori épületeinek bontására a Pázmány Campus helyszínén. Budapest 8. kerületében, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca által határolt területen nyolc épületet kell teljesen vagy részlegesen elbontani – olvasható a Közbeszerzési Értesítőben. A felhívásra december 7-ig lehet jelentkezni. A lebonyolítónak 240 nap áll rendelkezésre a bontásra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eltűnik a Magyar Rádió egykori épülete

A felhívás szerint egyetlen épület kivétel, amelynek egy részét a kivitelezés alatt bontják majd el, az utcai homlokzat megtartása miatt. A Palotanegyed ezen területén műemléki épületek is találhatók, ezeket azonban elkerülik a munkálatok. A bontás a Magyar Rádió egykori épületeit, stúdióit érintik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Múlt idő

A dokumentum szerint a Magyar Rádió korábbi ötemeletes irodaházát, kazánházát és bunkerét, a rádió egykori, Bródy Sándor 5-7. alatti épületét, valamint archívumát, stúdióit, garázsát és műhelyét tüntetik el a föld színéről.

 1630 teherautónyi törmelék

Ezek közül a legnagyobb alapterületű a rádió korábbi irodaháza, 8 400 négyzetméteren, ahonnan a felhívás szerint mintegy 7 600 köbméter bontott anyagot kell majd elszállítani. A Palotanegyedben összesen 32 600 négyzetmétert kell elbontani, ami 37 500 köbméter törmeléket jelent, vagyis, a Józsefvárosi Újság becslése szerint, mintegy 1630 teherautó kell majd a törmelékek elszállítására.

Összevont campus jön létre

A józsefvárosi Palotanegyedben, a Magyar Rádió egykori épületeiben az eddig széttagoltan működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) összevont campust hoz létre. Az ingatlanok a Pázmányt fenntartó Magyar Püspöki Kar tulajdonába tartoznak.

200 milliárdos beruházás

A korábbi hírek szerint a beruházás bekerülési költsége eléri a 200 milliárd forintot, az átadást 2027-re tervezik. A munkálatok során több jelentős épület is megújul majd a Nemzeti Múzeum mögött fekvő területen, így például a rádió egykori Márványtermét is magába foglaló Esterházy-palota vagy a végletesen leromlott állapotú Károlyi-palota, de új épületeket is emelnek majd – írta meg a magyarepitok.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Magyar Rádió egykori épülete

Látványterv a beruházásról

Kiemelt kép: látványterv a beruházásról. Fotók forrása: ppke.hu