A pihenőidő betartását ellenőrzik elsődlegesen, de fellépnek az embercsempészek, valamint más bűncselekmények ellen is. Vasárnapig tart az akció.

Ezeket a járműveket vonhatják ellenőrzés alá

A rendőrség 2023. május 8. és 14. között Magyarország egész területén a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok fokozott közúti ellenőrzését végzi – közölte oldalán a rendőrség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Megnézik, rendben szállítják-e a veszélyes árukat

Mint írják, minderre a ROADPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján kerül sor. Ennek keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidővel, a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Európa-szerte ellenőriznek

Az ellenőrzés kiterjed az illegális migráció, az embercsempészés, a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is. Az akció persze nem csak Magyarországra, hanem egész Európára kiterjed .

Ezek a szabályok vonatkoznak a pihenőidőre

A vonatkozó uniós előírások szerint a tehergépkocsi-vezetők naponta legfeljebb 9 órát vezethetnek. napi vezetési időt azonban legfeljebb 10 órára, de legfeljebb heti kétszer meghosszabbíthatja. A járművezetők azonban nem tölthetnek a volán mögött heti 56 óránál többet, két hét alatt pedig 90 óra a vezetéssel tölthető maximális idő.

Ekkor kell pihenni

Szükség esetén egy héten belül legfeljebb 60 órára meghosszabbítható a munkaidő. A járművezetőknek 4,5 óra időtartamú vezetés után legalább 45 perces szünetet kell tartaniuk, hacsak nem tartanak pihenőidőt. Alternatív megoldásként ez a szünet két részre osztható: az első szünet legalább 15 perc, amelyet egy legalább 30 perces második szünet követ.

A gyorshajtókra is vadásztak

A magyar rendőrség legutóbb egy, a gyorshajtók kiszűrését célzó összeurópai akcióban is részt vett. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Roadpol) kezdeményezéséhez csatlakozva március 24-én reggel 6 órától március 25-én reggel 6 óráig 24 órás sebesség-ellenőrzést hajtott végre a rendőrség.

Senki sem menekülhetett

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét. Az ellenőrzés ideje alatt, március 24-én 6 órától, március 25-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi sebességmérő eszközt bevetették.

Németországból érkezett az ötlet

A Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak azokra a helyekre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan a korábbi évekhez, ebben az évben is valamennyi Roadpol-tagállam alkalmazza.

A lakosok véleményét is várták

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakossági véleményeket is kikérte, ezért idén is javaslatokat vártak, hogy mérjenek az akció során. Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is felléptek.

Csak egy eszköz

A túlzott vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Facebook.)