Elterjedt ugyanis, hogy a kormány megszünteti az üzemanyag hatsóági árát. Egyelőre ilyen bejelentés nem történt, azonban egyre jobban benne van a levegőben, hogy egyszer csak kivezetik.

Rémhír terjedt el

Hosszú sorok alakultak ki pénteken este a benzinkutakon, miután az egész országban terjedni kezdett az az álhír, hogy a kormány éjfélkor megszüntetheti az ársapkákat. Ez azonban nem volt igaz. Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor pár napja azt mondta, ha a MOL nem tudja garantálni az ellátást, lépni kell. A MOL csak annyit írt, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik – hangzott el az RTL híradójában.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Káosz alakult ki

Egy, a csatorna által megszólaltatott autós azt mondta Miskolcon, hogy már a harmadik helyen próbál hatósági áras benzinhez jutni. A fővárosban egy töltőállomásnál épp lassítottak. de ki sem szálltak az autóból a sofőrök. Amikor meglátták, hogy a benzinen kívül minden üzemanyag elfogyott, gyorsan továbbhajtottak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokat kellett várni

Pénteken este sorban érkeztek az autók a budapesti és környékbeli benzinkutakhoz. Több töltőállomáson is sorok vártak a tankolásra, mert délután üzenetekben az az álhír terjedt el, hogy a kormány éjféltől eltörölheti az üzemanyagokra vonatkozó árkorlátozást.

Ekkor fog változtatni a kormány

Az ársapkát legutóbb december 31-ig hosszabbította meg a kormány, a héten azonban Gulyás Gergely miniszter már arról beszélt, hogy ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül, kénytelenek lesznek változtatni. Úgy fogalmazott, „most valóban aggasztó hírek vannak”, a kormány nevében a MOL-tól várt egyértelmű választ arra, hogy tudják-e garantálni az ország ellátását.

A MOL nem tudott válaszolni

„Ha a MOL erre képes, akkor nem kell változtatni. Hogy ha olyan körülmények állnak be, beleértve a december 5-én hatályba lépő szankciókat is, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell lépni” – jelentette ki a politikus. Az olajcég csupán annyit írt, hogy minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, és csúcsra járatják a logisztikai kapacitásukat. 

Mentesség az olajársapka alól

Megkeresték az Agrárminisztériumot, amely azt válaszolta, hogy a december 5-én életbe lépő brüsszeli olajszankciók már most megnehezítik Magyarország kőolajellátását is, noha Szijjártó Péter szombat esti bejelentése szerint ugyan a hétfőn életbe lépő uniós szankciók alól mentességet kapott Magyarország. Februártól viszont az orosz olajból készült üzemanyagokkal az országok között sem lehet kereskedni. Ez már a MOL-t is érinti majd, mert több országban is van finomítója.

Fordult a közhangulat

Mint korábban beszámoltunk róla, Holoda Attila energetikai szakértő arról beszélt pár napja az mfor.hu-nak adott interjújában, hogy eddig vélhetően a politikai haszon miatt hagyta meg a kormány az ársapkát. Azonban a közhangulat már fordult, s sokan kifizetnék a teljes árat, csak legyen üzemanyag.

Ma már inkább bosszankodásra ad okot

Azt hangoztatta, eddig a politikai haszon miatt nem lépett a kormány, de ez ma már a visszájára fordult, ugyanis sokkal inkább a „bosszankodás” időszakában vagyunk. Hozzátette, vannak olyan kisebb települések, ahol egyetlen benzinkút volt a környéken, de mivel nem szállít nekik a Mol, ezért átmenetileg be kellett zárniuk.

Elautózzák a nyereséget

A környéken élőknek ezért be kell mennie a közeli városba tankolni, ami esetenként akár 40 kilométer plusz utat is jelent. Így, amit a 480 forintos árral nyernek, azt el is veszítik azáltal, hogy többet kell hozzá autózniuk. Ezt így már nem érdemes fenntartani – vélekedett Holoda Attila.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az RTL összeállítása itt nézhető vissza

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)