A Meteorológiai Múzeum az Országos Meteorológiai Szolgálat épületében várja a látogatókat. A lebilincselő tárlatvezetésből rengeteg érdekes dolgot tudunk meg az időjárás mérésének történetéről, a régi eszközök működéséről, csupa olyanról, ami túlmutat azon, hogyha vizes a szamár farka, akkor esik.

Számítógép nélkül

Szidjuk az időjárást, pedig az ilyen meteorológiai események nem ritkák. De vajon mit tudunk egyáltalán az időjárás előrejelzéséről? Hogyan alakult ki? Hogyan mérték régen a hőmérsékletet? Hogyan működik egy barométer? Mióta vannak megfigyelések? Tényleg, amikor még nem volt számítógép, meg mindenféle technikai kütyü, akkor hogy is volt ez?

Hőmérők

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Radarképen jönnek-mennek a felhők

Mit csináltak, amikor még nem lehetett megnézni az időképen, vagy meghallgatni a rádióban, hogy milyen idő várható? Ha vizes volt a szamár farka, akkor esik – vajon erre hagyatkoztak? 

Tudományosan érdekes

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak múzeumában sok érdekességet találhatunk. Megtudhatjuk, hogy a meteorológia régise nevén: légtüneménytan. Előzetes bejelentkezéssel látogatható, bő másfél órás program, ami után másként fogunk az égre nézni.

Szakemberek a múltból

Eszközök a megfigyelésben

A kiállított anyag teljes tudománytörténeti forrásként használható. A tárlókhoz, vitrinekhez és kiállítási tárgyakhoz tartozó feliratgyűjtemény kronológiai sorrendben, rendszerezve tekinti át a meteorológia történetét. Az őrzött tudományos eszközök és műszerek a jövőben nagy segítséget nyújtanak majd a korábban gyűjtött meteorológiai információk értelmezésében is.

Légnyomás, szél, eső

Hajszál, rakéta, gömb

A légnyomás méréséhez szőke hajszálakat használnak, a felhőkbe rakétát lőnek, ennek részleteit, és hogy mire is való egy tökéletes gömbbé csiszolt üveg – ezeket első kézből hallhatja meg mindenki, aki ellátogat a budapesti Meteorológai Múzeumba.

Szakértő vezetéssel

A muzeális gyűjtemény a Nemzet Kulturális Örökség Minisztériuma által bejegyezett, államilag védett gyűjteményként került nyilvántartásba. A kiállítás tárlatvezetővel látogatható, előzetes bejelentkezés után, hétfőtől csütörtökig 12:30-tól.

Ingyenes programajánló

A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az akkreditált magyar reklámpiaci mérés (Gemius) szerint a forgalmas időszakokban már naponta 220 ezren olvassák. A programajánlókat tehát nálunk tényleg sokan látják. Jó hírünk van! Ha neked is van programajánlatod, szervezel egy rendezvényt, az éttermed új étlappal rukkolt elő, küld el nekünk az infókat és ingyen megjelentetjük, hogy tényleg sokan tudjanak róla. Fontos és hasznos infók programszervezőknek itt!

Kiemelt kép: Zivatarfelhő a budai agglomeráció felett – Fotó: BPK