Óriási lehetőség előtt áll Budapest, hogy a Lánchíd egy busszal valóban átjárható tengellyé váljon és valódi alternatívát adjon az 1., a 2. és 12. kerületieknek arra, hogy gyorsan és kényelmesen átjussanak tömegközlekedéssel a pesti belvárosba.

Hegyvidéki beszélgetés

Egymással egyetértésben, mégis érdemi véleménykülönbségeket felvillantva beszélgetett egymással Bodor Ádám, a Budapesti Közlekedési Központ mobilitásfejlesztési igazgatója, Szele András, a Mobilissimus vezető szakértője, Vitézy Dávid közlekedési szakértő, volt közlekedési államtitkár és Pokorni Zoltán, a 12. kerület fideszes polgármestere hétfőn este a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiszámítható a közlekedés

A beszélgetés témája a 12. kerület közlekedési problémáinak és megoldási lehetőségeinek felvázolása volt, de a résztvevők hamar rákanyarodtak a Lánchíd ügyére. Bodor Ádám kiemelte: kiszámíthatóvá tette a közösségi közlekedést, hogy a felújított Lánchídon már nem kell dugóban állniuk a Budáról Pestre haladó buszoknak, mert a híd alapvetően autómentessé vált.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokan erre járnak Pestre

Kiderült: a forgalmi modellek szerint a 12. kerületiek közül sokan használják ezt az útvonalat a pesti belváros irányába, ezért itt erősíteni kell a közlekedési kapcsolatot.

Vitézy: ezt ki kell használni rendesen

A korábbi közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid erre reagálva elmondta: helyes hozzáállásnak tartja, hogy a Lánchíd buszsávlogikán működjön, de akkor ezt ki kell használni rendesen. Hozzátette: nonszensz, hogy a 105-ös busz 18 percenként jár napközben, fele olyan sűrűséggel, mint a Lánchíd lezárása előtt.

„Ez lesz a 12. kerület buszsávja a belvárosba”

„Csinálunk egy új buszsávot a város közepén, majd alig közlekedtetünk buszokat rajta” – fogalmazott Vitézy. Mint kifejtette: ha az a politikai döntés véglegesen megszületik, hogy a Lánchíd egy buszsávorientációjú főútvonal, akkor az a 12. kerület buszsávja lesz a belvárosba

Jó minőségű buszjáratok kellenek

Ha ez így alakul, a legfontosabb hegyvidéki területekről jó minőségű buszjáratok kellenek erre az útvonalra. Vitézy szerint érdemes akár odáig is elmenni, hogy az Istenhegyi útról is legyen a Lánchídon át a belvárosba bemenő járat, sőt, az egész hegyvidéki buszhálózat megérett az újragondolásra.

„A Lánchíd egy szűk tölcsér”

Vitézy úgy gondolja: ha a Lánchíd nem egy szimbolikus műtárgy, hanem csak egy egyszerű főút lenne, akkor valószínűleg már régen eldőlt volna, hogy mi mehet és mi nem mehet rajta. Valójában azonban a Lánchíd mind autós, mind tömegközlekedési szempontból egy szűk tölcsér a pesti belváros és Buda több kerülete között, főleg az ott lakók használják.

Újra kell gondolni

A közlekedési szakember közölte: itt az óriási lehetőség, hogy a Lánchíd egy busszal valóban átjárható tengellyé váljon, és ezt ki kell használni. Ideje elgondolkodni rajta, hogy például a Csörsz utcából is busz menjen a Lánchídra, ne a Boráros tér legyen a fő irány – írta beszámolójában a Telex.

Kutatás a forgalom megnyitása kapcsán

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy december 16-án megnyitották a forgalmat a Lánchídon a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt. Mindez azt jelenti, hogy a Lánchíd az autósok számára továbbra sem használható, ami részben megosztotta a Budapesten közlekedőket. Ennek kapcsán végzett kutatást a 21 Kutatóintézet a Mediánnal együtt. 

54 százalék szerint jó a mostani forgalmi rend

A közös kutatás eredményei szerint a budapestiek többsége egyetért ezzel a döntéssel. Az ezer fő bevonásával még tavaly november végén készült kutatás szerint a megkérdezettek 54 százaléka szerint jó a mostani forgalmi rend, míg 40 százalékuk visszaengedné az autósforgalmat már most is. Hat százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Lánchíd. Fotó: archív.