A Zsámbéki-medence nyugat felöl nézve Budapest zöld előszobája, amely tele van kulturális és természeti értékekkel.

A Zsámbéki-medencét talán úgy lehet a legszemléletesebben meghatározni, ha  valaki az M1-es autópályán Bicske és Biatotbágy között autózik, akkor tulajdonképpen már helyben is van. A medence széleit az autóból látszó dombok, hegyek, jellegzetes épületek jelölik ki. A Zsámbéki Romtemplom, a Gerecse, a Budai-hegység, a Bia-hegy, délfelé tekintve pedig az etyeki dombok tetején magasodó Korda filmstúdió mutatja a Zsámbéki-medence peremét.

Büszkék vagyunk a múltunkra! A BudaPestkörnyéke.hu elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A mi cikkeinket havonta 300 ezer alkalommal olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A 217 négyzetkilométeres terület tele van természeti és kulturális értékekkel, a fővárostól pedig mindössze fél órás autóútra van. A terület névadója Zsámbék, de a medence települése még Tök, Perbál, Tinnye, Budajenő, Telki, Páty, Biatorbágy, Etyek, Herceghalom, Bicske, Csabdi és Mány.

Nyárfasor

A Telki út és a Pátyi út kereszteződéséből jól látszik a Zsámbéki-medence egyik fontos útvonala, a Páty-Zsámbék közötti 8 km-es út mellett magasodó nyárfasor, ez látszik a kiemelt képen is.

Török kút

A dombok-hegyek közt elhelyezkedő medence vízfolyásokban gazdag, az itt eredő forrásokból már a törökök is ittak. A zsámbéki városháza előtt ma is áll a Török kút. Buda eleste után a török seregek elfoglalták Zsámbékot és a hajdani vár mellett bővizű forrásra bukkantak. Kváderkövekből és égetett agyagcsövekből forráshelyet építettek, melyet évszázadokig használtak a helyiek. A háttérben szépen látszik a Zsámbék fölé magasodó romtemplom, mellyel hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

Telki katolikus templom

A Zsámbéki-medencének a budai hegyek adnak gyönyörű keretet. A telki domboldalon 1802-óta áll a Szent István-templom. Azt feltételezik, hogy a helyén az 1200-as években egy bencés monostor volt. A csodaszép templom igazi szimbóluma lehetne Telkinek.

Pátyi kőbánya

Távolról szintén jól látható és ugyancsak a Zsámbéki-medence peremét jelöli egy szakadék, amely nem más, mit egy régi kőbánya Pátyon. A 314 méter magas Mézeshegy oldalába vájták, az 1870-es években sok követ szállítottak innét a fővárosi építkezésekhez. A bányát 1980-ban zárták be, ma már magántulajdonban van.

Biatorbágyi viadukt

Szintén a Zsámbéki-medence legendáriumának része a Biatorbágyi viadukt. Mélybe zuhant a Bécsbe tartó gyorsvonat, 22-en meghaltak Biatorbágynál. Ilyen címekkel jelentek meg az újságok 1931 szeptember 14-én, amikor Matuska Szilveszter felrobbantotta. A viaduktról kevesen tudják, hogy valójában két viadukt egyszerre. A völgyhídak 26 méter magasak és 40 méter hosszúak. Korábban itt írtunk erről az építészeti emlékről részletesen.

Biatorbágyi viadukt

Sasfészek-tó

A Zsámbéki-medence egyik mélyedésében találjuk a Sasfészek tavat, amely egy zsebkendőnyi vadon az M1-es autópálya mellett. Nemrég csodaszép tanösvényt építettek köré, így negyed óra alatt bejárható, gyors kikapcsolódás az egész családnak. Itt írtunk róla korábban.

Etyeki szőlők

Etyek a környék legdivatosabb faluja, szinte minden héten rendeznek itt valamilyen gasztrofesztivált. A Korda filmstúdió óriási épülete messziről megmutatja a települést, az etyeki szőlőültetvényekről pedig így néz ki a minden évszakban másmilyen színes ruhát viselő Zsámbéki-medence.

A Zsámbéki-medencében rengeteg látnivalóval lehet találkozni. Gyönyörű pincesorok, finom borok, jó éttermek várják a látogatókat, egy vasárnap délutáni kirándulást mindenképpen megér – igaz attól tartunk, hogy egy nap koránt sem elég a Zsámbéki-medence felfedezéséhez.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu