2019-ben kapott egy MR-t a Szent János kórház, de azóta sem tudják használni. Egy ilyen géphez ugyanis megfelelő infrastruktúra is kell, azt képtelenek voltak megteremteni. Az MR-vizsgálatra váró betegeket pedig addig is máshova szállítják.

Máshová viszik a betegeket

Három hétig várt az idős rokonom, hogy egy MR-vizsgálatot el tudjanak végezni rajta – ecsetelte egy olvasónk a budapesti Szent János kórházban uralkodó viszonyokat. Ekkorra sikerült egy másik kórházban időpontot kapniuk, és a beteget átszállítani oda, holott a kórházban van CT, de nem működik.

Van gép is, meg nem is

Fizikailag ott van a gép egy kulcsra zárt teremben, de a Jánosban a fekvőbetegeket a mai napig más intézményekbe kell átszállítani a szükséges MRI-vizsgálatokra – írja a HVG egy forrásukra hivatkozva.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Másik döbbenetes eset

Állítólag olyan is előfordult, hogy valaki a kerületi szakorvostól kapott beutalóval érkezett a páciens az intézménybe, de csak a helyszínen tudta meg, hogy feleslegesen próbálnak időpontot kérni” – írja az újság idézve egy meg nem nevezett személyt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A tragikomikus helyzet előzménye

A Szent János kórházba még 2019-ben került egy-egy MR– és érfestő (DSA) berendezés. Áruk akkor 800 millió forint volt, de állítólag az MR-készüléket a mai napig nem tudják használni.

Csak úgy magában nem működhet

Egy MR-készülék beüzemelése nem csak abból áll, hogy a helyszínre viszik és bekapcsolják. A használathoz a rádiófrekvenciákat teljesen kizáró, leszigetelt vizsgálóra, a hűtéshez pedig klímagépházra is szükség van. A lap szerint elkezdődött az építkezés, de 3 hónap után leálltak, bár a munka aztán folytatódott.

Majdnem minden kész, de mégsem

A kórház levelében azt írta az újságnak, hogy befejezték a létesítmény átalakítását és most már csak “az egyes kiegészítő diagnosztikai eszközök beszerzése zajlik, miközben megkezdték az új eszközöket működtető személyzet kiválasztását”.

Mi is az az MR-vizsgálat?

Az MR vizsgálat egy mágneses magrezonancián alapuló, rendkívül megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás, amely részletes felvételt készít az emberi testről, ezáltal segíti a pontos diagnózis felállítását és a terápia meghatározását – olvasható egy magánszolgáltató honlapján.

Egy testrész vizsgálata is tízezrekbe kerül

A magánegészségügyben egy egyszerű könyök MR-vizsgálat is 40 ezer forintba kerül. Egy koponya-, prosztata- vagy emlővizsgálat már több mint 80 ezerbe.

Amire büszkék

Mindenesetre a kórház honlapján most arra büszkék, hogy átadták a renovált, újrafestett főbejárati aulát, kaput és újrakövezett padlózatot.