Huszonkettő tonna krumplit osztottak szét a csepeli lakosság körében. Borbély Lénárd, a város fideszes polgármestere több képet is megosztott az eseményről közösségi oldalán. A Demokratikus Koalíció szerint gyomorforgató, ahogy a polgármester kígyózó sorok mellett mosolyog.

Nagyon sok poszt

Borbély Lénárd polgármester hét Facebook-bejegyzésben és közel hetven fényképpel számolt be arról, hogy a csepeli önkormányzat szombaton 22 tonna burgonyát és 13,5 tonna hagymát osztott szét ingyen a csepelieknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyugdíjasok is kaptak

A polgármester posztja szerint idén is vittek zsákokat a fővárosi fenntartású Duna utcai nyugdíjasház lakóinak is. Az ingyenes akcióhoz csepeli lakcímkártya bemutatására is szükség volt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem volt olcsó

Bár a csepelieknek nem kellett fizetni a zsák hagymáért és krumpliért, az önkormányzatnak természetesen nem volt ingyen ez az akció. Az ALDI-ban jelenleg egy kiló burgonya 329 forintba került, így a 22 tonna kiosztott zsák összesen 7,2 millió forintba került az önkormányzatnak.

Hagymából kevesebbet adtak

A hagyma ára jelenleg a Lidl-ben kilónként 300 forint, így a szétosztott 13,5 tonna kb. négymillió forintjába került az adófizetőknek. A DK közleményt adott ki az ügyben.

„Gyomorforgató”

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint „ilyen hosszan kígyózó sort a városban eddig még soha nem lehetett látni, az elmúlt 12 év okozta megélhetési válság láthatóan nem kímélte az itt élőket sem”. A DK szerint épp ezért „gyomorforgató, hogy Borbély Lénárd fideszes polgármester mosolyogva pózol a Facebookon megjelent fotókon, mintha nem az elmúlt 12 év és az Orbán-rendszer szívszorító következményeit mutatta volna meg a csepeli krumpliosztás”.

Válság és nyomor

„Tisztességesen dolgozó emberek és életüket végigdolgozott nyugdíjasok fagyoskodtak az utcán azért, hogy krumplit kapjanak. Erre egyetlen politikus és egyetlen polgármester sem lehet büszke, ez a krumpliosztás az Orbán-rendszer okozta megélhetési válság és nyomor drámai mementójaként fog bevonulni a csepeliek emlékezetébe” – írja a közleményben Paál Géza, a DK csepeli elnöke.

Kedvezményes almavásár

Nemcsak Csepelen akcióztak, hanem a második kerületben is. Őrsi Gergely polgármester arról írt, hogy több mint 16 ezer kg almát vásároltak az idei kerületi almavásáron, szombat estére minden alma elfogyott.

Erről szól az akció

„A kerületi vásárok arra az elképzelésre épülnek, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a termelőt és a vásárlót. Ezeken az alkalmakon egy-egy napon találkozunk a termelővel, aki így nagy mennyiségben, kedvező áron tudja biztosítani az almát, más gyümölcsöt vagy éppen virágokat” – írta a polgármester.

Karácsonyra eltűnhet a krumpli és a burgonya

Közben ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, nehéz döntés előtt állnak a hazai kertészetek: a magas energiaárak miatt sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, a betárolás költsége ugyanis nagyon megugrott az elmúlt hónapokban, emiatt az év végére eltűnhet a kínálatból a hazai hagyma és a burgonya is.

Szabadulnának az árutól

Az a helyzet állt elő, hogy mindenki szabadulna az árutól: az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: csepeli krumpliosztás – Forrás: Facebook