Nehéz döntés előtt állnak a hazai kertészetek: a magas energiaárak miatt sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, a betárolás költsége ugyanis nagyon megugrott az elmúlt hónapokban, emiatt az év végére eltűnhet a kínálatból a hazai hagyma és a burgonya is.

Télen drágább

Akik rendszeresen járnak bevásárolni, jól tudják. a télen mindig drágábbak a zöldségek. Ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyot nőttek a tárolás költségei

A szakemberek szerint ugyanakkor idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban. „Kritikus időszak előtt állunk, az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt” – írja a Világgazdaság.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Nem lehet kigazdálkodni

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője elmondta: a termelők joggal tartanak attól, hogy a megnövekedett tárolási költségeket jövőre már nem tudják beépíteni az árakba. Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén.

Szabadulnának az árutól

Az a helyzet állt elő, hogy mindenki szabadulna az árutól: az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét.

Kevés a korszerű tároló

Egyelőre kevés a korszerű tároló itthon, azonban azok a termelők is meggondolják, hogy használják-e, akik rendelkeznek ilyen kapacitással” – fogalmazott a szakember.

Gondban a vendéglátóipar is

Nem csak a termelők vannak nagy gondban, hanem a zöldségek, gyümölcsök felhasználói, így például a vendéglátósok is. A BudaPestkörnyéke.hu is írt arról, hogy Tóth Verának és kedvesének, Pauli Zoltánnak is meg kell birkózniuk az energiaválsággal. A magas rezsiárak miatt komoly döntésre kényszerültek vendéglátóhelyükkel kapcsolatban.

Tóth Veráék megoldása

Tóth Verának és párjának a magas rezsiárak miatt arról kellett dönteniük, hogy bezárnak vagy a vendégeik segítségével valamilyen formában enyhítik a költségeiket. „Kedves Barátaink! A téli hónapokban (várhatóan márciusig) sajnos be kell vezetnünk egy rendkívüli „energetikai felárat” valamennyi szolgáltatásunkra – írta Vera kedvese, Pauli Zoltán.

Hálásak az együttműködésért

Tóth Vera és párja továbbra is nagyon hálás mindenkinek, aki meglátogatja az éttermet, így talán nem kell bezárnunk, mint ahogy nagyon sok vendéglátóegység teszi mostanában.

Tömeges bezárások

Alaposan rá jár a rúd a hazai vendéglátósokra. 2020 elején a koronavírus miatt kerültek rendkívül nehéz helyzetbe, most pedig az emelkedő rezsiköltségek miatt kényszerülnek sokan nehéz döntést hozni. A BudaPestkörnyéke.hu is írt arról, hogy néhány hét alatt több száz vendéglátóhely zárt be az országban a megugrott rezsiszámlák miatt. Átmenetileg még többen tehetnek lakatot a bejáratra. A legrosszabb esetben akár százezren is elveszthetik állásukat, ha a gázár a tavalyi többszöröse marad. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció