A szombatról vasárnapra virradó éjjel térünk át a nyáriról a téli időszámításra, azaz hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára; az óraállítás miatt a legtöbb éjszakai járat közlekedése nem változik a hajnali órákban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

Téli és nyári időszámítás szerint is

A legtöbb éjszakai járat, jellemzően az óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekedők, hajnali 2 és 3 óra között a téli és a nyári időszámítás szerint is járnak – írta a BKK, amely tájékoztatott a kivételekről is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az érintett járatok

Csak a nyári időszámítás szerint indulnak el a végállomásokról 2 és 3 óra között a 907A, a 909A, a 914A, a 931A, a 934-es, 973A, a 922B, a 956-os, a 996A, valamint a 998-as, viszont csak a téli időszámítás szerint közlekedik 2 és 3 óra között a 940-es, a 990-es és a 992-es.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Változás

Néhány vonalon – jellemzően a ritkábban közlekedő járatoknál – egy-két indulás időpontja a fentiektől eltérően változik, ezek a 914A, a 918-as, a 922-es, a 938-as, a 956-os, a 972-es, a 990-es, valamint a 999-es busz – tudatták.

Még mindig állítani kell az órákat

Bár már többször is felvetődött, hogy eltörlik az óraátállítást az Európai Unió országaiban, erre a mai napig nem került sor. A téli időszámításra történő átállás így ezen a hétvégén fog megtörténni.

Aki biztosra akar menni, elébe mehet a dolognak

Azoknak, akiknek másnapra időre kell mennie, célszerű lehet az órákat már szombat este átállítani. Érdemes gondolni az időmérő szerkezettel rendelkező konyhai berendezések óráira is, mint a mikrohullámú sütő vagy a gáztűzhely, csakúgy, mint a régebbi típusú autók ketyegőire.

A spórolás jegyében

Az óraátállítás története egyébként a 18. századig nyúlik vissza, de igazán csak az első világháború során kapott erőre. Az ötlet az volt, hogy az óra átállításával talán spórolni lehet a szénfogyasztáson. Legalábbis ezt remélték tőle a britek, a franciák és a németek is, úgy gondolva, hogy ezzel is segíteni lehet a háborús célkitűzéseiket.

Nem szeretik az emberek

Az elmúlt időszak kutatásai rávilágítottak, hogy az órák állítgatása káros hatásokkal is járhat, és nem mellesleg az emberek jelentős része az egészet úgy utálja, ahogy van. Az EU politikusai felmérték az uniós közvéleményt, és rögtön kiderült, hogy durván a polgárok 84 százaléka eltörölné ezt az egészet.

Az eltörlést támogatták

2018-ban tartották meg azt a népszavazást, amelynek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora.

Nem történt változás

Hiába született meg ugyanakkor ez a népszavazás immáron négy éve, eddig nem sok előremozdulás történt az ügyben. Eredetileg ugyanis az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást. A határidőt végül kitolták 2024-ig.

A hivatalos időpontok

Hivatalosan a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart, míg a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, a vége pedig március utolsó vasárnapja.

A magyarok a nyári időszámítást támogatnák

Bár Magyarország lakosságának többsége szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének, és ahhoz tudna igazodni az ország.

Megfelelőbb a téli

A Magyar Alvás Szövetség más állásponton van. Az alvás kutatói és az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint a standard, téli időszámítás lenne a leginkább megfelelő az emberek számára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció