Évek óta megy a huzavona annak kapcsán, hogy megszüntessék-e a téli vagy a nyári időszámítás az Európai Unió országaiban. Az energiaválság is szerepet játszhat a döntés meghozatalában.

A legtöbb országban nincs már óraállítás

Jelenleg az országok 60 százalékában nincs óraátállítás világszerte. Magyarországon még mindig van téli és nyári időszámítás, holott már évek óta rebesgetik, hogy az egyiket eltörlik, így minden bizonnyal a nyári időszámítás maradna meg a lakosság többségének akaratával megegyezően. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rengeteg ország fontolgatja, hogy eltörli az óraállítást

A Magyar Alvás Szövetség közleményéből kiderül, hogy több mint hetven ország gondolkozik azon, hogy egyetlen időszámítást léptet életbe az egész évre vonatkozólag.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gondolkodnak a fejesek

Papíron a téli időszámítás az eredeti, ám a magyarok többsége a nyári időszámítást preferálja, hiszen így késő ősztől kora tavaszig is tovább lenne világos. Az ellentáborba tartozók a reggeli sötétséget szeretnék elkerülni.

Ezek is érdekelhetnek!

Az energiaválság ebbe a döntésbe is beleszólhat

Bár a kronobiológia valamint az alvástudomány a téli időszámítás bevezetését tartaná ésszerűbbnek, elképzelhető, hogy az energiaválság miatt mégis inkább a nyári időszámítás bevezetése lenne gazdaságosabb lépés.

2019-ben már egyszer megszavazták az óraátállítás eltörlését

Évekkel ezelőtt már volt egy szavazás az Európai Parlamentben erről a kérdésről. Akkor úgy volt, hogy 2021 októbere lehet az utolsó alkalom, amikor át kell állítani az órákat.

A világjárvány mindent felülírt

Már csak annyi volt hátra, hogy az Európai Parlament megállapodásra jusson a tagállami kormányokat tömörítő Tanáccsal. Ez azonban a világjárvány miatt nem jött létre.

A magyarok túlnyomó többsége a háta közepére kívánja az óraátállítást

Idehaza az emberek 90%-a támogatja, hogy töröljék el az óraátállítást. Egy kormányinfón már megkérdezték Gulyás Gergelyt, mint gondol a kormány erről a kérdésről. Akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, már csak az uniós döntés van hátra, Magyarország nyitott arra, hogy csak egy időszámítás legyen egész évben.

A Magyar Alvás Szövetség akkor még a téli időszámítást támogatta

Akkor még az energiaválság a kanyarban sem volt, így az alváskutatók valamint más szakemberek véleményével összhangban a Magyar Alvás Szövetség is a téli időszámítás bevezetését javasolta.

A súlyos energiaválság lépéskényszert eredményezhet

Az első nemzetközi olajválság előtt az általánosan érvényben lévő standard, azaz a téli időszámítás volt a célszerű választás. Ha még súlyosabb energiaválság lesz, mint most, akkor hamar pont kerülhet a kérdés végére, ám ezúttal a nyári időszámítás felé billenhet a mérleg nyelve. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Archív