Április elején írtunk arról, hogy Vitályos Eszter, a Dunakanyar országgyűlési képviselője, frissen kinevezett kormányszóvivő lakossági fórumot hívott össze Szentendrén Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójával együtt. Győrfi Pál a jelenlévőknek azt mondta, az Országos Mentőszolgálat statisztikája ugyan nem indokolja a térségben az alapellátási ügyeleti pontok bővítését, de elismerik a dunakanyari térség sajátosságait, köztük azt, hogy a 11-es út gyakran bedugul, ezért nem lehet rajta közlekedni.

Nyáron túlzsúfolt a térség

Ez indokolná egy úgymond „másodvonalú ügyeleti pont, telephely” újranyitását Tahitótfalun a nyári időszakra. Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Dunabogdány, Kisoroszi, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – lakossága 20 580 fő, ám nyáron a nyaralókkal, turistákkal az itt lakók száma elérheti a 35-50 ezer embert is.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Részleteket nem közöltek

A jelenlevők hiába firtatták az új ügyeleti ponttal kapcsolatos részleteket, választ semmire sem kaptak. Vitályos Eszter a lakossági fórumon azt ígérte, májustól feláll az új ügyeleti pont. De ez mai napig nem történt meg, sőt semmi jele sincs annak, hogy bármikor újra elindulna az orvosi szolgáltatás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Győrfi Pál hallgat

A Népszava az Országos Mentőszolgálathoz fordult, arról érdeklődött, hogy a tahitótfalui ügyeleti pont visszaállítása hol tart? De kérdéseikre napok óta nem érkezett válasz.

Jobb vagy rosszabb az ellátás?

A hét elején Szentendrén „Mi lesz veled Pest megyei ügyelet?” címmel tartottak fórumot, a rendezvényen Leidinger István Pomáz polgármestere nem vitatta, hogy azokon a településeken, ahol eddig sem volt orvos, az új központosított ügyeleti rendszerrel jobbá válhatott az ellátás. A nagyobb településeken viszont már azt mondták, hogy „Jesszus, baj van!”

A Dunakanyar nem járt jól

„A Dunakanyarban pedig nem először, durva államosítás történt, és az itt élőknek most egy rosszabb ellátással kell beérniük” – mondta Pomáz polgármestere. Szerinte az orvosi ügyelet megszervezésének városi feladatnak kellene maradnia.

Mit mutatnak a számok?

„A szentendrei járásban a korábbi három – a pomázi, a szentendrei és a tahitótfalui – ügyelethez körülbelül 104 ezer ember tartozott, és havonta együtt 1200 esetet láttak el. Amikor áprilisban Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az átszervezés utáni első hónap, február adatait elküldte, a számokkal máris baj volt. Az ő adataik szerint ugyanis a járás egyetlen megmaradt ügyeleti pontját Szentendrén egy hónap alatt mindössze 411-en keresték fel. Hogy 600 ember eltűnt a rendszerből. Hogy velük mi lett, az nem derült ki az állami adatokból” – mondta Leidinger István.

Inkább Budapestre mennek a betegek

Pomáz polgármestere szerint egy részük megjelenthetett az amúgy is túlzsúfolt főváros sürgősségi osztályokon, biztosan voltak olyanok is, akik meghaltak, vagy megvárták a soron következő háziorvosi rendelést. Azt nem tudja, hogy a várakozással romlott-e az érintettek állapota.

Nagy volt a felháborodás

Nagy felháborodást váltott ki a Dunakanyarban a februárban bevezetett háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása. A térségben több ügyeleti pontot, például a tahitótalusit és a pomázit, megszüntetettek. A tahitótfalusi orvosi ügyelet civil támogatói több mint négyezer aláírást gyűjtöttek össze, a pomáziak további ezret a saját településükön való ellátás visszaállításáért.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: