A nyilvánossághoz fordult az egyik szülő amiatt, hogy csótányok között, hidegben tanulnak a gyerekek a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban. A helyzet a kazán megjavítása óta sem javult túl sokat. Az intézmény vezetője abban bízik, hogy hamarosan felújítják a tetőt és kicserélik a nyílászárókat.

Hidegben, csótányok között

Arról tájékoztatta a nyilvánosságot egy szülő, hogy csótányok között, hidegben tanulnak a gyerekek a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban. Az édesapa ráadásul felvételeket is bemutatott az oda nem való állatokról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vigyenek pokrócot!

Az iskolában tanuló diák édesapja azt mondta: az osztályfőnök és az igazgató először arra kérte őket, hogy a gyerekek vegyenek pokrócot az iskolába.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Alacsony az átlaghőmérséklet

„Minden nap mértük a tantermek hőmérsékletét. Nagyjából a 15 és 16 fok, amit elértünk, és ez most két hete így működik. Megcsinálták a kazánt, és ennek ellenére is az első szinten 17 fok, a második szinten 16 fok, a harmadik szinten 15 fok az átlaghőmérséklet – mondta az édesapa az RTL Híradónak.

Más baj is van

A szülők szerint a gondokat tetézi, hogy a nyílászárók elavultak, az épület teteje pedig beázik. Többször is próbáltak segítséget kérni az iskolát fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központtól, de ők eddig nem tettek semmit.

Derűlátó igazgató

A tankerület nem válaszolt a híradó megkeresésre, az iskola igazgatója viszont leírta: az ő információi szerint az épületben 20-21 fok körüli a hőmérséklet, és rendszeresen végeznek rovarirtást. A tetőt pedig hamarosan felújítják.

Hiányzik a megfelelő szigetelés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet is tud az esetről. Ügyvivőjük szerint sok gimnáziumban nincsenek megfelelő szigetelések és nyílászárók, és ezért nem tudják biztosítani még a minimálisan előírt 18 fokot sem.

Gödöllői problémák

A BudaPestkörnyéke.hu többször is írt arról, hogy egy gödöllői oktatási intézményben is áznak és penészesek a falak, miközben fűtés sincs. A Török Ignác Gimnáziumban egész szeptemberben felújítási munkák zajlottak, szétszedték az azbesztes tetőt úgy, hogy a diákok az iskolában közben tanultak. A szakemberek alkalmasnak tartották a jelenléti oktatásra a tető nélküli, beázott épületet.

Tüntettek a diákok

A diákok besokalltak, és kivonultak az intézmény elé tüntetni, ezzel is kifejezve, hogy nem akarnak ilyen körülmények között beülni az iskolapadba, a szülők pedig petíciót írtak, hogy segítsen valaki megoldani ezt a helyzetet. Végül bejelentették, hogy átmenetileg bezárják a beázott gödöllői gimnáziumot: a tanulókat a város négy intézményében, a MATE egyetemen, a művelődési házban, a Petőfi Sándor Általános Iskolában és a Református Líceumban helyezték el.

Aggódnak a szülők

Mészáros Andrea, a szülői közösség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők aggódnak az épület műszaki állapota miatt, és arra várnak választ, hogy garantálható-e a gyermekek biztonsága, ha visszatérnek az oktatási intézménybe. Varga Lilla, mint „aktív” szülő hozzátette: emberileg is méltatlannak tartotta, hogy elsősorban az érettségi előtt álló diákok kerültek igazán nehéz helyzetbe, és a történtek miatt akár a jogaik is sérülhettek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium. Fotó: Wikipédia