Alaposan felborzolta a kedélyeket a Gödöllői Török Ignác Gimnázium energetikai felújítása. A munkálatok egyáltalán nem folynak zökkenőmentesen. A kért online oktatás helyett október 3-a óta a diákok négy, gödöllői helyszínen (MUZA, egyetem, Petőfi iskola, református líceum) tanulnak. Időközben elkészült az a jelentés, ami a belügyminiszternél kezdeményezett vizsgálat megállapításait összegzi.

Rendkívüli helyzet – rendkívüli testületi ülés

A Török Ignác Gimnázium felújításával kapcsolatban rendkívüli képviselőtestületi ülést hívtak össze Gödöllőn, miután lezárult a belügyminiszternél kezdeményezett vizsgálat, és megismerhetővé vált az arról készült jelentés tartalma. Bárdy Péter alpolgármester a digitális oktatásra való áttéréssel kapcsolatos kérések elutasítását emelte ki, számára ez egy nehezen értelmezhető minisztériumi döntés volt. Molnár Gergely képviselő pedig arról számolt be, hogy napjainkban sokkal jobb a helyzet az épületben, ahova több osztály már vissza is költözött.

A polgármester kérdései

Gémesi György polgármester a Kalória NKft. által működtetett konyha beázásának gondjait vetette fel, illetve kitért az azbeszttartalmú tetőcserepek bontásának esetleges veszélyeire, egészségkárosító következményeire. Gémesi alapvető kérdésként fogalmazta meg: miként fordulhatott elő, hogy az illetékesek annak idején jelenléti oktatásra alkalmasnak tartották az épületet?

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A kivitelező ígérete

Fábián Bertalan, az iskola igazgatója úgy fogalmazott: sem a terveket, sem a kivitelezés költségvetését nem kapta meg, azaz úgy vesz részt a kooperációs megbeszéléseken, hogy a háttéranyagokat nem ismeri. Az oktatás kiszervezésével kapcsolatosan fontosnak tartotta elmondani, hogy a kivitelező azt ígérte, szakaszosan dolgozik majd, ezáltal csupán meghatározott naponként négy-négy tantermet kellett volna átadni a munkálatokat végzőknek – írta a Gödöllői Hírek.

Nem volt elfogadható az oktatás kiszervezése

Az oktatás kiszervezését a gimnáziumi tanterv végrehajtásának egyik szerves velejárója, a csoportbontás szükségessége miatt sem lehetett elfogadhatónak tartani. Az igazgatói hozzászólás azzal zárult, hogy végül a legrosszabb megoldás született, szétszórtan kell(ett) oktatni, ami sem a diákok tanulását, sem a tanárok minőségi munkáját nem segítette.

Gémesi: „730 gyereket hajtottak be a munkaterületre, ami tarthatatlan”.

Ezt követően Gémesi György kijelentette: semmi mást nem kellett volna csinálni, csak engedélyezni azt, amit a jogszabály lehetővé tesz, vagyis: átmenetileg áttérni az online oktatásra. Gémesi szerint „730 gyereket hajtottak be a munkaterületre, ami tarthatatlan”. dr. Lebanov József, a belügyminisztérium főosztályvezetője úgy reagált: az online oktatás a koronavírus-járvány idején jelentett megoldást, amikor védeni kellett mind a diákok, mind a tanárok egészségét. Az érvényben lévő törvényi előírások az általános veszélyhelyzetre vonatkoznak, és akkor alkalmazzák, ha erre országosan szükség van.

Aggódnak a szülők

Mészáros Andrea, a szülői közösség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők aggódnak az épület műszaki állapota miatt, és arra várnak választ, hogy garantálható-e a gyermekek biztonsága, ha visszatérnek az oktatási intézménybe. Varga Lilla, mint „aktív” szülő hozzátette: emberileg is méltatlannak tartotta, hogy elsősorban az érettségi előtt álló diákok kerültek igazán nehéz helyzetbe, és a történtek miatt akár a jogaik is sérülhettek.

Megszavazták a távolléti oktatást

A testületi ülésen végül a jelenleg sem megfelelő tanulási és tanítási körülmények miatt 8 igen szavazattal és 6 tartózkodással elfogadták azt a határozati javaslatot, mely a távolléti (online) oktatás szükségességéről szól.

Döbbenetes állapotok

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról szeptember végén, hogy döbbenetes állapotok uralkodnak a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban. Egész szeptemberben felújítási munkák zajlottak, szétszedték az azbesztes tetőt úgy, hogy a diákok az iskolában közben tanultak. A szakemberek alkalmasnak tartották a jelenléti oktatásra a tető nélküli, beázott épületet.

Tüntettek a diákok

A diákok besokalltak, és kivonultak az intézmény elé tüntetni, ezzel is kifejezve, hogy nem akarnak ilyen körülmények között beülni az iskolapadba, a szülők pedig petíciót írtak, hogy segítsen valaki megoldani ezt a helyzetet. Végül bejelentették, hogy átmenetileg bezárják a beázott gödöllői gimnáziumot: a tanulókat a város négy intézményében, a MATE egyetemen, a művelődési házban, a Petőfi Sándor Általános Iskolában és a Református Líceumban helyezték el a helyzet rendeződéséig. A gödöllői Török Ignácot egyébként az ország legjobb gimnáziumai között tartják számon.

Kiemelt kép: a diákok is tüntettek a kialakult helyzet miatt. Fotó: archív