Egészen elképesztő módját találta ki annak egy debreceni vendéglátós, hogy miként tudná beengedni a vendégeit az egységbe. Alkalmazottként jelenté be őket, ugyanis így a szabályok szerint jogszerűen tartózkodhatnának a helyiségben.

Már meg is hirdette az állásokat

Az ATV híradása szerint a vendéglátós már meg is hirdette a pozíciókat: biliárdasztal tesztelésre keresnek 6-8 főt, a legnagyobb létszámban 30-40 fő erejéig pedig sörpad-tesztelőket vesznek fel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

November 10-én volt utoljára nyitva

A vendéglős november 10-én volt utoljára nyitva, a vendégei pedig már nagyon várják a nyitást, emellett a tartalékai is elfogytak már, így muszáj bevételhez jusson. Ezért azt találta ki, hogy alkalmi munkavállalóként fogja felvenni dolgozni a vendégeit.

Nem akar törvényt szegni

“Szeretném ezt úgy véghezvinni, hogy jogkövető magatartást tanúsítok, és ezért találtam ki ezt, kicsit viccesen hangzik, de valójában meg is lehetne csinálni, hogy aki vendég és bejelentkezik, felveszem alkalmi munkaadói kiskönyvvel. És mint dolgozó tartózkodhat a vendéglátó helyen” – mondta az ATV Híradónak Antal Lajos, a Lagúna presszó tulajdonosa.

Ennyi ember venne fel

A felhívás szerint keresnek embert presszó sörcsapoló tesztelésére, emellett a billiárdasztal és a sörpadok tartósságát is szeretné ellenőriztetni. Összesen 50-70 embert vennének fel.

Ha megvalósulna

A tulajdonos arról is beszélt, hogy amennyiben megvalósulna az ötlet, akkor várhatóan megbüntetnék, ám a bírságot nem tudná kifizetni.

További javaslatok

A presszó tulajdonosának ötletét egyébként mások is végiggondolták. Voltak olyan javaslatok, hogy a kisebb kocsmák üzemeltetői adják vissza az engedélyeiket és tíz főig szervezzenek magánrendezvényeket, mert a jogszabály ezt engedélyezi.

A napokban zárattak be 60 napra egy vendéglátó egységet Budapesten, a Madách téren

Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke is beszámolt megírta 60 napra bezáratta és félmillió forintos pénzbírsággal sújtotta a rendőrség Budapest egyik népszerű vendéglátóhelyét, a Központot. 

Tömegek az utcán

Mint megírtuk péntek este tucatnyi rendőr érkezett a budapesti Madách térre, azt követően, hogy a Központ nevű szórakozóhely előtt egy utcai tömeges buli alakult ki.

Elvitelre kínáltak

A szórakozóhely a közösségi portálon hirdette meg az  “Elviteles nyitására” elnevezésű eseményt, amelyre már a Facebookon több százan igazolták vissza részvételi szándékukat. A helyszínen pedig valóban rengeteg megjelent és bár a szórakozóhely azt mondja minden szabályt betartottak, a rendőrség mégis megbüntette őket. 

Sokan maszkot sem viseltek

Az elvitelből ugyanis az lett, hogy az italokat az emberek a Madách téren összegyűlve kezdték el elfogyasztani. A Noizz egyik olvasója például arról számolt be, hogy a tömeg gyakorlatilag megtöltötte a szórakozóhely előtti teret, maszkot pedig csak elvétve viseltek az helyszínen lévők.

Lecsaptak a zsaruk

Természetesen a tömegre egyből figyelmesek lettek a zsaruk, a kiérkező rendőrök először tájékoztatták a hely tulajdonosait, hogy 30 napra be kell zárniuk, illetve 500 ezer forintnyi bírságot is kaptak, ám később 60 napra szigorítottak.

Ez a jelenlegi kormányrendelet

Jelenleg a kormányrendelet alapján csoportosulási és a rendezvénytilalom is érvényben van, ugyanakkor a vendéglátóhelyeknek egyre nehezebb életben maradniuk az egészségügyi korlátozások miatt. Többen lázadnak is a rendszer ellen és tömeges nyitásokról is szólnak a hírek.

Ezt mondta a tulajdonos

A hely tulajdonosai állítják: mindent szabályszerűen csináltak. A TASZ jogásza szerint a jogszabály sok helyen nem fogalmaz egyértelműen. A Központ tulajdonosa az ATV Híradónknak azt mondta: a rendőrök a helyszínen arra hivatkoztak, hogy a vendéglátóhelyen belül is fogyasztottak a vendégek, illetve zeneszolgáltatás is történt. De szerinte ez nem igaz. „Aki bejutott a helyre és vásárolni szeretett volna azt azzal szolgáltuk ki, amit kért. Volt szeszesital, alkoholmentes ital, illetve melegétel”  – mondta a híradónak Breuer Péter.

Elolvasták és betartották a rendeletet

A Központ tulaja szerint elolvasták a rendeletet, amiben szerinte nem volt semmilyen tiltás arra vonatkozóan, amit csináltak. Hozzátette: ugyanúgy ahogy más helyek elvitelre tudnak működni azt gondoltuk, hogy ez nekünk is megengedett.

Ezt mondja a jogász

A TASZ jogásza azt mondja, hogy a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen: „Annak ellenére, hogy hónapok óta hatályban vannak még mindig nem alkalmazzák őket egységesen. A vendéglátóhelyek és azok az emberek, akik itt vásárolnak sohasem lehetnek biztosak abban, hogy utoléri-e őket valamilyen szankció vagy sem. Nem egységes a jogalkalmazás gyakorlata és a jogalkotó nem sietett az emberek segítségére ezeknek a szabályoknak a megértésében” – fejtette ki az ATV-nek Asbóth Márton.

Terheli-e jogi felelősség a vendéglátó egységet?

A Központ Facebook oldalára számos fotót töltöttek fel, melyen jól látható, hogy valóban rengetegen voltak péntek este a Madách téren. A TASZ jogásza szerint viszont a jogalkotó ugyan megszabta a szabályt, mely a csoportosulást tiltja, azt azonban nem tudjuk, hogy ez a csoportosulás mit is jelent pontosan. A jogász úgy véli, ha egy vendéglátóhely azt tapasztalja, hogy előtte, a közterületen csoportosulás történik, akkor azért ő jogi felelősséggel nem tartozik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels