Ebben a cudar, viharos időben megesik, hogy eltörik a dédelgetett paradicsomunk szára, vagy az eső leveri a termést a földre. Nagy bosszúság, ellene nem tehetünk, de megmenthetjük a zöld bogyókat is. Ugyanígy tehetünk a fagy elől menekített paradicsomokkal is, savanyúsággá, különleges ízesítővé vagy pikáns lekvárrá válhatnak.

Ha a rossz idő miatt kitört a paradicsom, vagy a termés súlyát nem bírja, szedjük le a szárról a leveleket, és akasszuk fel a paradicsomokkal teli szárat védett, napos helyre.

Szép lassan be fognak érni a gyümölcsök! Mert a paradicsom amúgy gyümölcs, nem zöldség. A lepotyogott zöldparadicsomot is szedjük össze, törölgessük tisztára. A már kicsit színesedők egy tálcára szétterítve napozhatnak, míg be nem érnek.

Érdemes a poloskák elől védeni vékony tüllel vagy szúnyogháló-takarással. Sajnos, a poloskák ilyenkor vérszomjasan vetik rá magukat a paradicsomágyásra is, igen nagy kártételt okozva. Ha nem vagyunk résen, egy-két nap alatt kiszivogaták a bogyók nedvét, és odalesz a termés, élvezhetetlen, aszott paradicsomokat találunk.

Tökéletes védekezés nincs a poloskák ellen, de nálunk van egy régóta bevált módszer a paradicsom védelmében. A bokorról ilyenkor a nagyobb leveleket leszedegetem, hogy jobban érje a nap a bogyókat, hiszen az esték, a reggelek hűvösek.

A virágozni készülő hajtásokat szintén levágom: ezekből már nem lesznek termések. Az így, kicsit megkopasztott paradicsomnövényeket nem szeretik annyira a poloskák, gyorsabban és egyenletesebb az érés. Nagy poloskainvázó esetén a legszebb tövekre szintén kerül szúnyogháló-védelem. Esténként pedig marad a kézzel való gyűjtés, az összeszedett poloskákat pedig megsemmisítem, ezzel is csökkentve a jövő évi szaporulatot.

Az egészen zöld paradicsomokat savanyúságként, vagy csalamádéba szeletelve hasznosíthatjuk. A régi szakácskönyvek remek recepteket kínálnak ahhoz, hogy ne csak savanyúságként kerülhessen a zöldparadicsom az asztalra. Lehet kandírozva egészen „egzotikus” gyümölcsöt varázsolni belőle, vagy lekvárrá is lényegülhet.

A zöldparadicsom lekvár isteni ízét a citrom és a belemorzsolt levendulavirág adja

Ha szerencsénk van, a levendula éppen most hoz néhány szál újabb virágot. Sőt, olykor egészen szép másodvirágzásnak is örülhetünk, ha jól metszettük meg. A zöldparadicsom és a levendula egészen elképesztő íz-orgiát alkot, érdemes megpróbálni. Ehhez a zöldparadicsomot felkockázzuk, és egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg péppé válik.

Ekkor hozzáadunk ízlés szerinti mennyiségű cukrot, kevés reszelt citromhéjat és citromlevet. Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha elég sűrű, beleszórunk kevés lemorzsolt levendulavirágot. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Készíthetjük befőzőcukorral is. Vajas kalácsra kenve, palacsintába vagy vaníliafagyi mellé fogyaszthatjuk. További hasonlóan izgalmas recepteket a rózsakunyhó.hu oldalon találnak.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és nyárvégi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.