Hétfőn érkezik a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével az ország karácsonyfája a Kossuth Lajos térre.

Innen jön a fa

A fenyő eddig egy hajdúszoboszlói családi ház kertjét díszítette, hétfőn reggel pedig az Országgyűlés Hivatala több évtizedes hagyományokat követve felállítja az ország karácsonyfáját a Kossuth téren. A felajánlások közül idén egy körülbelül 24 méter magas, 80 centiméteres törzsátmérőjű, 5 tonnás fenyőre esett a választás, amely eddig egy hajdúszoboszlói családi ház kertjét díszítette. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt lesz korlátozás

A közleményben jelezték, hogy a fenyőfa szállításakor esetlegesen forgalomkorlátozásra és várakozásra kell számítani várhatóan vasárnap 16 órától. A korlátozások a Hajdúszoboszló-4-es főút- M4-es autóút- M0-s autóút- M7-M1 autópálya közös bevezető szakasz-Budaörsi útvonalon éri el a fővárost.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Budapesten is lesz korlátozás

Majd a BAH-csomópont-Alkotás utca-Krisztina körút-Széll Kálmán tér-Margit körút-Bem József utca-Tölgyfa utca-Margit híd-Jászai Mari tér-Balassi Bálint utca- Kossuth Lajos tér útvonalat érinti. A szállítás időpontja szeles idő esetén változhat, mert ekkor nem biztonságos a daruval kiemelni a fát.

17 fa volt versenyben

Ahogy írtunk róla, a beérkezett fényképek alapján idén 17 fenyőfát a helyszínen is megvizsgáltak és alapos mérlegelés után döntöttek az Ország Karácsonyfáját megtestesítő fenyőfa Kossuth téri felállításáról – írja a parlament.hu.

Ezek a szempontok döntöttek

A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a szakembereiknek olyan technikai szempontokat is figyelembe kellett venniük, mint a megközelíthetőség, az elektromos vezetékek közelsége, az emelődaru és a szállítójármű helyigénye valamint az utaztatás viszontagságainak – kivágás, emelés, rögzítés – elviselése.

Az Ország Karácsonyfája Hajdúszoboszlón

Forrás: parlament.hu

40 éves a fa

Mindezen tényezők együttes mérlegelésével idén a választás egy hajdúszoboszlói fenyőfára esett, amelyet 1983-ban ültetett tulajdonosa, és az eltelt negyven esztendő alatt hozzávetőleg 24,5 méteresre nőtt, törzsátmérője 80 cm, súlya pedig több mint 5 tonna. A fa kivágásának, szállításának és feldíszítésének időpontjáról még nem döntöttek.

Tavaly Veszprémből érkezett

Tavaly, a veszprémi Rábané Trombitás Irma ajánlotta fel a kb. 18-20 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőjét. A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg a Kossuth térre, majd ezt követően kezdődött meg a feldíszítése.

Földbe süllyesztett foglalat

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők számoltak a karácsonyfa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a tér délnyugati oldalán, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes biztosan tartani.

Csúcsdísz

A tavalyi fát, 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez – a korábbi évekhez hasonlóan – 2500 folyóméter fényfüzért használtak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció