Hónapokig nem tudott állami kórházban mammográfiai szűrésre időpontot kapni egy nő. Végül egy magánrendelőben látták el, meglepő módon a társadalombiztás keretein beül.

Július közepe óta rossz

Nem tudok időpontot adni, még mindig rossz a gép. Július közepe óta. Az alkatrész állítólag úton van – mondták az Uzsoki Utcai Kórházban  a Szabad Európa rádiónak most október végén.

A kálvária

A rádió egy zuglói nő kálváriáján keresztül mutatta be az áldatlan állapotokat. Az asszony júliusban próbálkozott először időpontot kérni az Uzsokiban, a gép ekkor már rossz volt. Alkatrészre vártak. Ezt a választ kapta augusztusban és szeptemberben is, már időpontot sem adtak a szűrésre.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ott sem fogadták

A szűrésben reménykedő nő háziorvosa tanácsára nem adta fel. Először az Országos Onkológiai Intézetben próbálkozott, de közölték vele, hogy nem fogadják a zuglóiakat mammográfiára, csak a kerületieket.

A népegészségügyi központnál sem tudtak okosat mondani

Hosszas próbálkozás után sikerült elérnie az egykori ÁNTSZ-t, ahol azt a választ kapta, hogy nincs alternatíva, ha rossz a gép, nincs ellátás, várnia kell, majd ha lesz alkatrész, mehet szűrésre.

Mamma Zrt.

Ekkor javasolta a körzeti orvosa a Mamma Zrt.-t, amely bizonyos kerületekből fogad nőket szűrésre tb-alapon is. Itt már sikerrel járt. Itt rádiónak nem hivatalosan elmondták, hogy ez miképpen lehetséges. Elvben náluk is négy hónap a várakozási idő, mert “mindenkit hozzánk küldenek, a János kórházból és a III. kerületből is, mert ők is csak a kerületieket látják el”. Egyre nő a várólistájuk, ha valaki most bejelentkezik, már csak januárra kaphat időpontot.

Mennyibe kerül?

Az internetes magánorvosi rendelők árlistáját átnézve a25 ezer és 40 ezer forintos árak a jellemzők de kontrasztanyagos vizsgálatnál már 80 ezer forint feletti a számla.

Sokan érintettek

Magyarországon minden tizedik nő emlőrákban szenved, a betegek 25 százaléka ötven év alatti, öt százalékuk pedig még harmincéves sincs. Egy szakorvos szerint évente körülbelül hatezer új emlőrákos esetet fedeznek fel, és háromezren halnak bele a betegségbe.

Ötezerrel kevesebb rákost diagnosztizáltak

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság októberi konferenciáján ismertetett tanulmány szerint jelenleg mintegy ötezer (1300 tüdőrákos, 2300 vastag- és végbélrákos és 1400 emlőrákos) fel nem ismert beteg nem kap kezelést.

Címlapfotónk illusztráció, a Budai Egészségközpont honlapjáról származik.