Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segíti a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

Vízosztás

Azt írták, hogy Karácsony Gergely főpolgármester – a hőségriadó elrendelésére is számítva – utasította a főváros vállalatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kánikula elviselhetőbbé tételéért. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) három helyszínen oszt vizet szerdán és csütörtökön 11 és 13 óra között: a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál – közölték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rendkívüli helyzet

A Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a rendkívüli helyzetekre kialakított, hétszáz literes vízosztó tartállyal ellátott utánfutót, amelyből vasárnapig a Deák Ferenc téren bárki tölthet a kulacsába vizet egész nap.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kutak

A Főkerttel és a Fővárosi Vízművekkel közösen idén újabb kutakat alakítanak ki a város több pontján – tájékoztattak, hozzátéve, hogy a BudapestGO alkalmazásban létrehoztak a szűrők között egy új menüpontot, amely a városban található ivókutakat mutatja. Közölték azt is, hogy az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként általában húsz gépjárművel locsolják a budapesti közutakat.

Kapcsolódó:

Berobbant a hőség, életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás – Lesz, ahol 40 fok is lehet

Sűrűn lakott városrészek

A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Hosszabb nyitvatartás a strandokon

Jelezték: július 20. és 23. között a Rudas és a Dandár kivételével a főváros fürdői és strandjai egységesen este nyolc óráig tartanak nyitva. Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan nő a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolik és autóbuszok száma. A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Az UV sugárzás veszélyei:

Fotó: MTI

Ezt mondta Karácsony Gergely egy napja

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Karácsony Gergely már kedden is megszólalt a hőség kapcsán, Facebook oldalán akkor azt írta, „kértem a Főváros cégeit, készüljenek konkrét intézkedésekkel, hogy enyhítsük a budapestiek hőérzetét. A BudapestGO alkalmazásban látjátok, hol vannak ivókutatok, a BKK holnap és csütörtökön vizet oszt három forgalmas helyszínen, a Deák Ferenc téren, a Keleti pályaudvarnál és a Széll Kálmán téren, a Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a víztartállyal felszerelt kocsiját, amiről megtölthetitek a kulacsaitokat. A fürdők tovább nyitva tartanak, a FKF autói pedig folyamatosan locsolják az utakat”.

A MÁV is lépett

Ásványvizet biztosít utasainak a szerdától elrendelt hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start is. A vízosztás a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon lesz.

Tanácsok a kánikulában:

Fotó: MTI

Vizet osztanak a pályaudvarokon

A MÁV Zrt. közleménye szerint Budapesten a Nyugati pályaudvaron, a Keleti pályaudvaron és a Déli pályaudvaron, vidéken pedig a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a siófoki, a fonyódi, a tapolcai, a veszprémi, a zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatra várakozók.

Napközben bárki kaphat vizet

Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja, addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi.

A Volánbusz is vízosztásba kezd

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon oszt ásványvizet: Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen – áll a MÁV Zrt. közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Palatinus Strand – Forrás: Wikipédia