Napokig, magányosan haldoklott saját otthonában Markó Iván. Egy ismerőse talált rá, mentőt hívott, de az orvosok hiába küzdöttek napokig az életéért, nem tudták megmenteni a 75 éves táncművészt.

Meghalt Markó Iván

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, meghalt Markó Iván. A 75 éves Kossuth-díjas táncművész szervezete folyamatosan harcolt a nikotinnal, az alkohollal és a stresszel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyedül élt

Markó Iván magányosan élt hatodik kerületi lakásában, és otthon lett rosszul. A táncművészt utolsó napjaiban többen keresték, mindhiába. Aztán az egyik közeli ismerőse odament a lakásához, kopogott, zörgött, kiabált, de senki nem nyitott ajtót.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mozdulatlanul feküdt a földön

Onnantól felgyorsultak az események, felfeszítették és feltörték a bejáratot, és amikor beértek a lakásba, ott találták a földön, mozdulatlanul fekve a táncművészt. Már alig lélegzett, már alig volt benne élet, a teste teljesen kiszáradt.

A János kórházba vitték

Jó ideje lehetett ott, mozdulatlanságra ítélve, ájultan. Hívták a mentőt, onnan a János kórházba vitték.  Ott aztán három napon át harcoltak érte, itt halt meg csütörtök hajnalban.

A legjobb barátok voltak

Komáromi Ágnes 30 éve a táncművész legjobb barátja volt. „Nap mint nap beszéltünk, olykor ötször is telefonon, és ha csak az idő engedte, személyesen is. Imádtuk a kutyákat, neki volt egy bobtail, gyakran vigyáztam rá, és gyakran vigyáztam Ivánra is. Magának való ember volt, ám mégsem boldogtalan. Voltak az életében súlyos mélypontok, amikor az élet vagy inkább néhány ember váltásra kényszerítette, de túllendült mindenen, és élni akart”.

Későn szokott le a cigiről

„Szeretett élni, szerette a színházat, a táncot mindenekelőtt. Talán ezért is volt benne annyi akaraterő, hogy a közelmúltban, hosszú-hosszú évtizedek után leszokott a cigarettáról. Sajnos, túl későn” – mondta a Blikknek Komáromi Ágnes.

Gyárfás is jó barátságban volt vele

„A feleségem a közelmúltban találkozott és beszélgetett vele, nem volt előjele a tragédiának. Különös, de a legjobb viszonyban mégis a lányommal volt Markó Iván. Vele mindent megbeszéltek, őszinte, mély barátság volt az övék. Markó egyébként végtelenül bölcs ember volt, filozofikus, gondolkodó alkat, akinek mindenről sajátos, sarkalatos véleménye volt. Rendkívül tiszteletre és figyelemre méltó embert veszítettünk el.” – mondta Markó Ivánról Gyárfás Tamás.

Aleszja Popova is gyászolja a művészt

„Korszakunk egyik legnagyobb emberét veszítettük el. Hitvallásához a művészi pályán és a magánéletében is hű maradt. Hű maradt Istenhez és ezt láttatta, éreztette velünk és a közönséggel a színpadon és persze a magánéletében is” – így emlékszik Markó Ivánra Aleszja Popova, Kossuth-díjas balerina.

Pályája

Markó Iván Budapesten, az Állami Balett Intézetben végzett, 1967-ben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának A XX. század balettjének volt vezető szólistája.

Sokat dolgozott külföldön

1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa volt. 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyben volt vendégkoreográfus. 1996-ban hozta létre a Magyar Fesztivál Balettet.

Érdemes művész

1981-ben Érdemes művész díjat, 1983-ban Kossuth-díjat, 1985-ben SZOT-díjat kapott. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007-ben ítélték oda. Ebben az évben szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára lett. 2008-ban Prima Primissima díjjal jutalmazták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Markó Iván – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt