75 éves korában meghalt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató. Markó Iván Budapesten, az Állami Balett Intézetben végzett, 1967-ben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának A XX. század balettjének volt vezető szólistája.

Külföldön dolgozott

A Béjart-féle Tűzmadár címszerepét, amellyel debütált, több alkalommal a budapesti Operaházban is eltáncolta. Nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták. Sokáig külföldön dolgozott, majd 1979-ben hazatért, és megalakította a Győri Balettet, 1991-ig annak igazgatója volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karrierje

1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa volt. 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyben volt vendégkoreográfus. 1996-ban hozta létre a Magyar Fesztivál Balettet.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Érdemes művész

1981-ben Érdemes művész díjat, 1983-ban Kossuth-díjat, 1985-ben SZOT-díjat kapott. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007-ben ítélték oda. Ebben az évben szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára lett. 2008-ban Prima Primissima díjjal jutalmazták.

Vujity Tvrtko is megemlékezett róla

“Nevét azok is ismerték, akik nem jártak balett-előadásokra, s nem csak azért, mert nincs talán olyan szakmai és állami díj, amivel ne jutalmazták volna a csodáját. A balettintézetbe csak harmadszorra vették fel, a korábbi elutasítások indoka így szólt: “Nem való a színpadra, táncosnak”Nem adta fel.”

Sokrétű

“Csak gyakorolt, gyakorolt és gyakorolt. Egészen addig, amíg a világ tíz legjobb táncosa közé választották. Talán mégsem a tánca, hanem a sokrétű alkotása tette halhatatlanná: egyszerre volt az általa megálmodott Győri Balett koreográfusa, táncosa és igazgatója is.”

Ünnepelték itthon és külföldön

“Ünnepelték itthon, felállva éljenezték Ausztriában és Ausztráliában egyaránt. Európa-, majd világhírűvé vált, mesterien ötvözte a zsidó, a cigány, a világzene hagyományait a színpadi tánccal.”

Álmában is táncolt

Vitte magával nagykövetként mindenhova a nagyszerű magyar művészet értékeit, benne a balettot, amely ő maga volt. Igen, Markó Iván volt maga a megtestesült balett! Egyszer azt nyilatkozta, hogy ő még álmában is táncol. Egykori álma most lett végső valóság.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a teljes poszt:

Kiemelt kép: Markó Iván – Forrás: HírTV