A Szentendrén átautózók biztosan látták már a várost kettészelő négysávos út egyik nagyobb kereszteződésnél a Lajosforrás táblát. Nem egy városrészről, hanem valóban egy forrásról, méghozzá egy nagyon finom vizet adó forrásról van szó.

Az autóval indulók nagyjából 20 perces utazásra számítsanak Szentendrétől. Az út egyre keskenyebb és kátyúsabb lesz. Gyakorlatilag egy aszfaltozott erdei ösvénnyé alakul és két autó már nem is fér el rajta egymás mellett.

Forrásokról általában azt gondoljuk, hogy a hegyek lábánál, völgyekben erednek. Ezért is meglepő, hogy az erdei út folyamatosan felfelé kanyarog, mi pedig várjuk, hogy egyszer csak meginduljunk valamilyen meredek lejtőn lefelé egy völgybe, de nem ez történik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!


A forrás környékén nemrég, egy az HBO-n látható nemzetközi sorozatot forgattak, ide kattintva éred el a cikkünket!


A Lajos-forrás az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában ered és a környék legismertebb és legbővebb, percenként 18 litert adó víznyerő helye. Sokan kedvelik az alacsony ásványianyag tartalmú, selymesen hűs vizet. Sok környékbeli a kiemelt képen is látható kannákkal érkezik, hogy napokra elegendő vizet vihessen magával.

A forrás történetének legendája Nagy Lajos királyról mesél. A történetmesélők szerint a király szívesen vadászott errefelé, még egy vadászház is volt a közelben. A forrásból ivott és ebből itatták a lovakat is. A környékbeliek így a királyról adták a nevet a forrásnak.

Egy másik, kicsit biztosabbnak tűnő történet szerint a forrás előtti tavacskát 1908-ban építette a Magyar Turista Egyesület és a környék, valamint az itt álló vadászkastély tulajdonosáról, Podmaniczky Lajosról nevezték el. A forrást így kétszeresen is Lajos-forrásként tisztelhetjük.

A hetvenes évek közepéig az erre járókat a képen is látható csodálatos turistaház várta, mára leromlott az állaga és bezárt, reméljük egy szép napon újra kinyit.

A környéken sok érdekesség van még. Alig fél órás sétára van innét a Holdvilág-árok lélegzetelállító sziklaszurdoka, vagy a Borostyánkő Túraút, amelyen egészen a Balti-tengerig lehet gyalogolni.

A Lajos-forrás környéke kellemes családi program, ha autóval mentek oda-vissza és némi ottléttel két órát szánjatok rá.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu