Kassai Ilona nemrég a saját elhatározásából költözött be az angyalföldi gondozóházba, ahol vigyáznak rá, és megfelelő körülményeket biztosítanak számára. A 94 éves színésznő így szeretné kímélni a fiát, Ganxsta Zolit.

Rossz passzba került

 „Sokszor kikapcsoltam a telefonomat, nem volt kedvem beszélgetni, mert tavaly év végén rossz passz­ba kerültem. Valahogy életunt lettem, és csak az elvesztett szeretteim, a szüleim, a bátyám és a nővérem jártak az eszemben” – mondta állapotáról a színésznő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gondoskodnak róla

„Szerencsére most már lelkileg jól vagyok. Az ápolók szeretettel gondoskodnak rólam, vitaminokat szedek, gyógyszereket kapok, mindennap friss gyümölcsöt, édességet adnak. A szobámat takarítják, odafigyelnek rám. Meg is kérdeztem az egyik nővérkét, hogy miért csinálja ezt a nehéz munkát, mire azt mondta, szeret másokról gondoskodni” – tette hozzá Kassai Ilona.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Gyötörte a magány

Ganxsta Zoli édesanyja a saját elhatározásából költözött be az önkormányzati idősek otthonába. Ahogy fogalmazott: nem tudta már magát ellátni, és a magány is gyötörte. Ha az ember magas életkort él meg, szinte mindig magára marad, hiszen az egykori barátok, kollégák rendszerint előbb távoznak az élők sorából. Emellett pedig nem akart a fia terhére lenni.

Jókat beszélgetnek

 „Amikor társaságra vágyom, kijövök a szobámból, és beszélgetek a lakókkal. Sokkal több idős nő van, mint férfi. Tévéműsorokat nézünk, beszélgetünk, de a múltam nem nagyon kerül szóba. Nem szeretek dicsekedni, sztorizgatni arról, hogy kikkel játszottam együtt” – mondta Kassai Ilona.

Hat évtizedes művészi pálya

A népszerű művész mögött hat évtizedes művészi pálya áll. Fiatalon színházakban játszott, később rendszeresen szinkronizált, és filmekben is szerepelt. Többek között a Gyilkos sorok sorozat főszereplője az ő hangján szólalt meg, és a Harry Potter-filmekből ismert Galagonya professzorasszony is.

Fiatalon kapott Kossuth-díjat

Még 35 éves sem volt, amikor Kossuth-díjat kapott. Sokáig ő volt a legfiatalabb magyar színésznő, aki ilyen magas állami kitüntetésben részesült. „Sok helyen hirdettem a kultúrát, talán ezt ismerték el a rangos díjjal. A Déryné Színház tagja voltam. Utazótársulatként jártuk a kisvárosokat, falvakat. Fontosnak tartottam, hogy az egyszerű, vidéki emberekhez is eljusson a színház, hogy a tanyasi asszonyok is egy hónapban egyszer felvehessék a szép ruhájukat, és beülhessenek egy előadásra” – emlékezett vissza.

Jól döntött, hogy itthon maradt

Ilona úgy érzi, jól döntött, amikor itthon maradt, és nem követte nővérét az Egyesült Államokba. „A há­rom évvel idősebb testvérem, Erzsébet a Szegedi Nemzeti Színháznál varrónőként dolgozott. ’56 karácsonyán, amikor együtt volt a családunk, könyörgött nekem, hogy menjek vele Amerikába. Bevallom, nem volt kedvem a disszidáláshoz, és ezt meg is mondtam neki. Színészként, angol nyelvtudás nélkül mit kezdhetnék én külföldön. Csak a színészethez értettem, ez volt a hivatásom” – vallotta be a művésznő.

Százéves koráig szeretne élni

Ilona számára szinte ünnep, amikor a fia és a 15 éves unokája, Zoé meglátogatja a gondozóházban. A karácsonyt együtt töltötték. A gimnazista unoka, Zoé korábban azt mondta, hogy színésznő szeretne lenni. Ennek természetesen örülne a nagymama, aki nem ígéri, hogy az első színpadra lépését megéri, de most úgy gondolja, 100 éves koráig szeretne élni.

Mindennap csinosan felöltözik

 „Mindig szerettem csinos és ápolt lenni. Itt sem hálóingben és köntösben töltöm a napokat. Reggelente felöltözöm, mintha készülnék valahová. Amíg tehetem, nem hagyom el magam. Jobb a közérzetem, ha rendezett vagyok” – árulta el a Meglepetés interjújában a neves művész. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kassai Ilona és fia, Ganxsta Zolee. Fotó: Ganxsta Zolee/Facebook