A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója korábban, egy később eltüntetett posztjában bírált egy gárdonyi háziorvost, akihez csak telefonon tudott bejelentkezni beteg édesanyja. L. Simon László ezt később azzal magyarázta, hogy a távgyógyítást régóta értetlenkedéssel, elégedetlenséggel figyeli. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a távgyógyításról szóló rendeletet a miniszter már két éve visszavonta

Kiakadt a háziorvosra

Amint arról korábban beszámoltunk, L. Simon László közösségi oldalán akadt ki a Gárdonyban praktizáló háziorvosra, amiért 72 éves szívbeteg édesanyjának azt mondta, személyesen meg ne jelenjen a rendelőben, nehogy megfertőzzön másokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ne menjen a rendelőbe

L. Simon László leírta, 72 éves szívbeteg édesanyja felhívta háziorvosát, mert vérnyomás problémákkal küzdött, és napok óta gyötörte egy komoly megfázás, amely vélhetően tüdőgyulladás, ráadásul egyedül fekszik az otthonában. Ebben az állapotban mondta azt neki a telefonban háziorvosa, „nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Régen a háziorvos is más volt?

A poszt végén felidézi, hogy gyerekként az általa ismert háziorvosok, hogyan látták el betegeiket, ha baj volt, azonnal mentek a beteghez. „De kérem, most ezt senki se kenje a politikára és a háziorvosok fizetésére!” – zárul a bejegyzés.

Megszólalt a háziorvos

Az ügyről megszólalt az érintett, gárdonyi háziorvos is, akit L. Simon nyilvánosan kritizált. Csáti Géza így nyilatkozott a Népszavának: „Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.

Mi a protokoll?

A Fejér Megyei Hírlap megkérdezte Müller Cecília hivatalát, hogy jelenleg milyen protokollt kell követniük a háziorvosoknak a betegek fogadása kapcsán, milyen szakmai irányelvek mentén kell vagy éppen nem kell fogadniuk, ellátniuk őket.

Az NNK szerint szó sincs „gumiszabályról”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ erre azt válaszolta, hogy szó sincs rugalmasan alkalmazható „gumiszabályokról”, „elrendelt kötelezettségekről”, melyekre a média vagy éppen az állítólagos háziorvosok utalnak.

Még 2020 májusában visszavonták a rendeletet

Az NNK szerint szó van viszont arról, hogy a „háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátásban a járvány első hulláma során elrendelt korlátozó intézkedéseket az emberi erőforrások minisztere 2020. május 4-től visszavonta.

Nincs hatályban semmilyen intézkedés

Most viszont kiderült, hogy az NNK által kiadott aktuális eljárásrend betartása mellett az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban.

Itt a rendelet

Amennyiben a beteg állapota indokolja, a háziorvos otthonában keresi fel a beteget. Az alapellátás során (is) az egészségügyi szolgáltatási tevékenységet az erre vonatkozó jogszabályok – elsősorban a 4/2000 (II.25.) EüM rendelet – és a szakmai szabályok betartásával kell végezni.

Személyesen kell fogadni a beteget

Ennek megfelelően egyebek mellett biztosítani kell a személyes találkozást és a betegvizsgálat lehetőségét a betegek részére, és ez vonatkozik a Covid-gyanús betegekre is.

A háziorvosok nem tudtak a rendelet visszavonásáról?

Arról, hogy Kásler Miklós a korábbi protokollt már visszavonta, több a Népszava által korábban megkérdezett háziorvos nem is tudott, szerintük nem a gárdonyi kollégájuk mulasztott, amikor nem fogadta L. Simon László édesanyját. Azt mondták akkort, hogy még mindig él a koronavírus miatt 2020 elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: