Az állami megbízásokkal bőségesen kitömött Századvég egyik munkatársa ugyanis arról beszélt, hogy nem az a kérdés, mennyi az üzemanyag ára, hanem hogy van-e. Mindez pedig akár a hatósági ár eltörlésének egyik előjele is lehet.

Ez a dilemma

Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy lesz vagy nem lesz – mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője vasárnap az állami tévében.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az olajembargó nem érinti Magyarországot

Hortay Olivér szerint az egyre súlyosabb piaci feszültség Magyarországra is be fog gyűrűzni, akár veszélybe sodorhatja a benzinárstopot is. Úgy véli, az Európai Unió nem jöhet ki jól az Oroszország ellen bevezetett olajembargóból, a hétfőn életbe lépő intézkedések azonban Magyarország ellátásában nem fognak akut problémát okozni.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A legkisebb hiba is nagy ellátási gondokat okozhat

Hortay Olivér azt mondta, az embargó óriási logisztikai szervezési problémát fog okozni, mert az Európai Unió olajigényének negyedét Oroszországból biztosította. Naponta több millió hordónyi olaj helyettesítése az egyik napról a másikra rendkívüli feladat. Ilyen mennyiségű nyersolaj pótlásánál a legkisebb hiba is ellátási problémákat okozhat.

Emelkedni fognak az árak

Ha sikerül is ezeket elkerülni, akkor is jelentős áremelkedés várható, mivel az orosznál 50 százalékkal drágább a nyugati típusú nyersolaj. A szakértő úgy fogalmazott, az oroszok és a nagy olajkitermelők várhatóan nem fogják válasz nélkül hagyni a tengeri szállítású orosz olajra meghatározott 60 dolláros ársapka bevezetését, a legnagyobb esélye a kitermeléscsökkentésnek van, ami a világpiaci árak emelkedésével jár.

Kérdés, sikerül-e Moszkvának átirányítani az orosz exportot

Oroszország igyekszik átirányítani exportját, ez az elmúlt hónapokban az előzetesen vártnál jobban sikerült, több nyersolajnak találtak új piacot – mondta a szakember, hozzátéve, ha az oroszok képesek átirányítani exportjukat más régiókba, akkor a szankciók értelmüket veszítik, fölöslegesen fizetik meg az európaiak ennek költségét.

Sikerült kialkudni a magyar mentességet

Fennáll annak a veszélye is, hogy az Egyesült Államok exportkorlátozást vezet be piacának védelme érdekében. Ez pedig az EU mozgásterét tovább szűkítheti – mondta a szakértő.  Hortay Olivér hangsúlyozta, a hétfőn életbe lépő intézkedések Magyarország ellátásában nem fognak akut problémát okozni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarország az olajembargó elfogadásakor és az olajársapkáról történő tárgyalások során mentességet alkudott ki: továbbra is vásárolhat vezetéken keresztül orosz nyersolajat.

Ez lehetne a Barátság helyett

A magyar ellátásban a Barátság kőolajvezeték helyettesítésére legfeljebb az Adria vezetéken keresztül lenne mód, de ennek kapacitása korlátozott. Egy ilyen helyzet nagyon nehéz szervezési feladatok elé állítaná a Molt és Magyarországot – mondta az állami hírügynökség, az MTi szemléje szerint.

Érdemes felkészülni a hatósági ár eltörlésére?

Az utóbbi napokban egyre súlyosabb mértéket öltött a benzinhiány. Ez elsősorban az ársapka miatt van, hiszen a piaci szereplőknek nem éri meg behozni üzemanyagot. A Századvég az egyik legfontosabb agytrösztje a Fidesznek így könnyen lehet, a mostani nyilatkozat egy kommunikációs elővágás, hogy senkit se érjen váratlanul a hatósági ár kivezetése.

Pénteken már pánik volt

Szakértők is egyre többször mondják, hogy már ideje lenne kivezetni, mivel a piaci áras üzemanyagból is éppúgy hiány van, mint abból, amin hatósági ár van. Mint korábban az RTL híradója nyomán mi is megírtuk, péntek este hatalmas sorok alakultak ki a kutaknál, mivel elterjedt az az álhír, hogy a kormány megszünteti a hatósági áras üzemanyagot.

Egyelőre nincs döntés

Az ársapkát legutóbb december 31-ig hosszabbította meg a kormány, a héten azonban Gulyás Gergely miniszter már arról beszélt, hogy ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül, kénytelenek lesznek változtatni. Úgy fogalmazott, „most valóban aggasztó hírek vannak”, a kormány nevében a MOL-tól várt egyértelmű választ arra, hogy tudják-e garantálni az ország ellátását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.)