Nem tudja elfogadni Csák Jánost döntését – így reagált azonnali kirúgására L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának azért kellett mennie, mert Dúró Dóra szerint az egyik fotókiállításon olyan felvételeket lehetett megtekinteni, amelyektől a fiatalok saját nemükhöz is vonzódhatnak. A Mi Hazánk képviselője még a miniszternél is feljelentette a főigazgatót, aki ma reggel még bement a munkahelyére.

Kirúgták L. Simont

Amint azt megírtuk, Csák János hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát a World Press Photo kiállítás körüli botrány miatt. A kiállítás körül kialakult botrányról ebben a cikkünket tudsz bővebben olvasni.

Ezzel volt az indok

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint Csák János miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem fogadja el a döntést

„A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében” – írta a menesztett főigazgató.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Visszautasítja a vádakat

Majd így zárja közleményét: „A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni”.

Ma még bement a munkahelyére

A valaszonline.hu egyik újságírója ma délelőtt egy pódiumbeszélgetésen vett részt a Nemzeti Múzeumban. Zsuppán András a Facebookon azt írta, hogy a megnyitót még L. Simon László tartotta, aki ezután egy kerekasztalbeszélgetés egyik résztvevője lett volna.

Így rúgták ki

„Éppen kezdtük a beszélgetést fél 11 körül, amikor a szervező kolléga odasúgta, hogy a főigazgató nem tud részt venni a beszélgetésben. L. Simon elhagyta a termet, öt perccel később Závogyán Magdolna, kulturális államtitkár, aki szintén részt vett a rendezvényen, is csendben távozott. A pódiumra a főigazgató-helyettes ült fel, de nemsokára ő is kiment”. A kerekasztalbeszélgetés végén a valaszonline.hu újságírója ránézett a telefonjára és akkor látta, hogy L. Simon László, már nem igazgató.

Nem először rúgták ki

L. Simon László 2010-ben lett a Fidesz országgyűlési képviselője. 2012. június 18-án Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárává nevezte ki L. Simon Lászlót. 2013-ban Halász János követte ezen a poszton.

Lázár János is kirúgta

2016. június 30-án Lázár János, akkori kancelláriaminiszter bejelentette, hogy menesztik L. Simon Lászlót az addig betöltött, kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkári tisztségéből.

Fontosabb a Mi Hazánk, mint a párttárs?

Az Agárdon élő politikust 2021. július 31-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőjének. megbízatása 5 évre szólt volna, ha Dúró Dóra, nem nézi meg a World Press Photo kiállítást. Az atv.hu megkérdezett több kormányközeli embert, hogy mit szólnak ahhoz, hogy menesztették párttársukat, többen azt állították, hogy nem lett volna baj, „ha L. Simon nem posztol vissza Dúró Dórának”.

Kritikus vélemény

L. Simon László idén nyáron kritikus véleményt fogalmazott meg a kormánysajtóval szemben. Tusványoson, egy kerekasztalbeszélgetésen, ezt mondta: „Fenntarthatatlan az állami hirdetések emlőin lógó, hírközlő print napilapok működése. Majd úgy fogalmazott, hogy szerinte a tematikus, többlettartalmat előállító nyomtatott médiumoknak ugyanakkor még lehet közönsége.Arról is beszélt, hogy a napi hírek nyomtatott formában történő közlésének leáldozott. Az akkor még főigazgató L. Simon itt a Magyar Nemzetről és Nemzeti Sportról beszélt.

Kormányzati kommunikáció

Augusztusban egy véleménycikket írt a Mandinernek, amelyben szintén kritikus véleményét fogalmazta meg, de ezúttal a kormány kommunikációjával kapcsolatban. L. Simon László akkor azt írta, hogy kormányzat eddig a legsikeresebb „a politikai stratégiaalkotást kiszolgáló kommunikációs boszorkánykonyhában” volt, az emlékezetpolitikában és a művészeti intézményrendszer tartalommal való megtöltésében viszont látványosak az adósságaik.

Inkább filmet nézne

Orbán Viktor kedvenc amerikai televíziós műsorvezetőjéről, Tucker Carlsonról pedig azt mondta, hogy helyette szívesebben nézne inkább jó magyar filmeket. Persze felmerül a kérdés, hogy L. Simon Lászlónak már egyébként is mennie kellett volna a sok-sok kritikai megfogalmazása miatt és Dúró Dóra csak egy eszköz volt ebben a történtben, vagy valóban a World Press Photo kiállíítás miatt rakták ki?  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: L. Simon László