Nem sokkal csütörtök éjfél előtt megjelentek a Magyar Közlönyben a módosított benzinárstop részletszabályai. Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áras benzint a kutakon.

Változik a tankolási rend

A miniszter azt mondta, Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbben tankolni, de vannak visszaélések, nagy a benzinturizmus, ezért a kormány úgy döntött, péntektől csak magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé, hogy a 480 forintos hatósági áron tankolhasson a magyar benzinkutakon. A külföldieknek piacon áron lesz erre lehetősége. 

Rezsicsökkentés és árstop

Gulyás Gergely azt mondta, jelenleg a kormány legnagyobb és legnehezebb feladata az árstopok fenntartása és a rezsicsökkentés védelme, mert Európában többszörösére nőnek az energiaárak és a piaci árakban 3-4-5-6-szoros emelkedés történt. Elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetben a kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Úgy véli, az energiaárak növekedése a brüsszeli szankcióspolitika és a megugrott nyeresanyagárak együttes eredménye.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kivételek

A Magyar Közlönyben megjelentek értelmében a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók mellett azokat a külföldi rendszámú kocsikat is 480 forintos literáron lehet majd megtankolni, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag. Vagyis a szerbek és a szlovének kivételt képeznek majd, ha csak a környező államokat nézzük meg, számolt be róla a 24.hu.

Fel kell tüntetni

A Magyar Közlöny azt is írja, hogy az üzemanyag hatósági áras árát az üzemanyagtöltő állomás területén fel kell tüntetni, olyan magasságában és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról is olvasható legyen. Viszont amikor viszont tankolunk, a kútoszlop kijelzőjén a kutak a nem hatósági, azaz a piaci árat fogják majd feltüntetni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Gulyás Gergely: péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áras benzint a kutakon

Káosz?

Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki káosz, arról is gondoskodni kell, hogy a kútoszlop környékén, a bejáratnál, valamint a pénztárnál a vásárlók angol és magyar nyelven is tájékoztatást kapjanak arról, ki vásárolhat hatósági áron üzemanyagot, illetve ki az aki nem vehet hatósági áron, csak piaci áron juthat hozzá.

A kutak feladata

A Magyar Közlönyben megjelentek tanúsága szerint amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, a kutaknak feladata, hogy „felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására”. Ha ezt nem sikerül teljesíteni, az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

Kérdések

Arról továbbra sincs információ, hogy azoknál a kismotoroknál, illetve robogónál, amiknek nincs rendszámuk, mi alapján döntik el, hogy magyar-e vagy sem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció