Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyar benzinkutakon, jelentette be a csütörtökön kormányinfón Gulyás Gergely.

Változik a tankolási rend

A miniszter azt mondta, Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbben tankolni, de vannak visszaélések, nagy a benzinturizmus, ezért a kormány úgy döntött, péntektől csak magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé, hogy a 480 forintos hatósági áron tankolhasson a magyar benzinkutakon. A külföldieknek piacon áron lesz erre lehetősége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rezsicsökkentés és árstop

Gulyás Gergely azt mondta, jelenleg a kormány legnagyobb és legnehezebb feladata az árstopok fenntartása és a rezsicsökkentés védelme, mert Európában többszörösére nőnek az energiaárak és a piaci árakban 3-4-5-6-szoros emelkedés történt. Elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetben a kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Úgy véli, az energiaárak növekedése a brüsszeli szankcióspolitika és a megugrott nyeresanyagárak együttes eredménye.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Gulyás Gergely a kormányinfón

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Extraprofit

A miniszter szerint a kormány legfontosabb feladata, hogy a háborús helyzetben is megvédjék az ország gazdaságát, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. A rezsivédelmi és honvédelmi alapba extraprofit-különadók kerülnek, és ez biztosítja, hogy a kormány hosszabb távon is tudja finanszírozni a rezsicsökkentést és a honvédelmi fejlesztéseket. Gulyás szerint méltányos döntés, hogy elvonják ezektől a vállalatoktól az extraprofitot.

Költségvetési hiány

“A kormány idén 4,9 és jövőre 3,5 százalékos költségvetési hiánnyal számol” – jelentette be a kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. A bevételek növelése mellett kiadáscsökkentéssel is jön a kormány, de közben igyekeznek megvédeni a családvédelmi intézkedéseket, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást és a rezsicsökkentést.

Átütemezik az állami beruházásokat

Egyrészt csökkenteni kell a minisztériumok költségvetését, másrészt az állami beruházásokat át kell ütemezni, és csak a piaci beruházásokat ösztönözni. A kiadáscsökkentés 60, a bevételek 40 százalékban járulnak hozzá a tervezett számok teljesüléséhez.

Őket érintik a különadók

  • A bankszektortól elvonják az extraprofitot, aminek éves összege 300 milliárd forint lesz. A kormány ezt idén és jövőre is beszedi
  • A biztosítói szektortól 50 milliárd forintot vonnak el
  • Az energiaszektorból (ahol az ár 2-4-szeresére emelkedett) 300 milliárd forintot vonnak. Itt főként a Mol érintett
  • A kiskereskedelmi szektortól 60 milliárd forintot vonnak el
  • A telekommunikációs szektor 90 milliárd forintot vonnak el, mivel a Covid-válság idején mindenki többet maradt otthon, többet netezett, több bevétel és profit keletkezett
  • A légitársaságoktól 30 milliárd forintot szednének be
  • A nagy gyógyszertáraktól 20 milliárd forintra számítanak
  • A reklámadó pedig 15 milliárd forint bevételt hoz a számításaik szerint. Ez összefügg a tévézéssel és a reklámozással

800 milliárdos bevétel

Nagy Márton szerint a kormány így 800 milliárd forint bevételre számít. „Mi nem vesszük el a profitot, az extraprofitot vonjuk el” – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, aki éppen ebből kifolyólag nem gondolja, hogy ezek a nagyon jelentős elvonások megjelennek a fogyasztóknál.

Orbán Viktor bejelentése

Orbán Viktor szerda este jelentette be, hogy a kormány úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit. Hozzátette: arra kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagykereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és légitársaságokat, hogy az extra profitjaik nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak.

Háborús helyzet

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni – mondta a kormányfő.

Kiemelt kép: illusztráció