December első hetében építési engedélyt kaptak a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai új épületei. A tömbben különböző sportfunkciók kaptak helyet, többek között egy 50 m-es fedett uszoda, fedett atlétikacsarnok, tornacsarnok, labdajátékok terei és lőtér, valamint egy 400 férőhelyes kollégium. A TF sportcsarnoka 2015-ben egy elektromos hiba miatt égett le.

Budapest legnagyobb tetőterasza

A Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztésének látványos elemeként a generáltervező TSPC egyedülálló koncepcióval az épülettömb tetején található, 9000 négyzetméteres tetőre is sportpályákat tervezett: Budapest legnagyobb tetőteraszán 320 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézóterasz található majd.

Látványos lesz az egyetem új épülete

Nyitoittságot sugall az egyetem

Az Alkotás utcai épületet finombeton homlokzatburkolat öleli. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemi is vannak, a perforáció a tervezői szándék szerint nyitottságot és transzparenciát sugalló héjként fut végig az épületen.

Be lehet kukucskálni az uszodába

A burkolat az Alkotás utcai homlokzaton mutatja a legtöbb áttörést, majd a Győri út felé egyre jobban bezár. Az Alkotás utcában sétálva az uszodatérbe és az atlétikacsarnokba is beleshet az utca embere.

A régi és az új jól megfér majd egymás mellett

Történelmi örökség modern megoldásokkal

A kampusz hangulatos, zöld pihenőzónájává válik a Hauszmann-féle történeti kert: a védett kertet az atlétikacsarnok 13 méter magas fala zárja le. A TSPC tervezői egy különleges megoldással, vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan „folytatni” a történeti örökséget. A 66 méter hosszú, 7,5 méter magas hatalmas falat tájépítész tervezők és speciális szaktervezők segítségével futtatják be zöldfallá.

Népszerű találkozóhely is lehet

Multicsarnok a Csörsz utcában

A Testnevelési Egyetem mintegy 78.000 négyzetméteren, több ütemben újul meg, jelenleg is zajlik a Csörsz utcai atlétikai csarnok és multicsarnok kivitelezése. A fejlesztés régiós szinten is jelentős léptékű oktatási beruházás, amely a hallgatók és oktatók magas szintű munkáját segíti majd.   

Edzés versenyhű körülmények között

A készülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésének, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre.

Zárt atlétikai csarnok futókörrel

Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas zárt atlétikai csarnoka, amely a 200 méteres futókört is az épületen belül valósítja meg.

Egymásra épülő sportterek

Különleges megoldás a sportpályák elhelyezése a tornacsarnok épületében: a három emeleten különböző funkciójú terek épülnek egymásra. A tornacsarnok fölött a két szinten a küzdősportok termei (karate, judo, birkózás és ökölvívás) találhatók. A kosárlabda terem fölött két kézilabda terem is található, ez szintén komoly szakmai kihívás volt a tervezés során.

150 mérnök dolgozott a terveken

A tervezés során több, mint 150 mérnök segítette a munkát. Komoly kihívást jelentett például a hatalmas fesztávú csarnokok tetején elhelyezett sportfunkciók helyének kialakítása és tartószerkezeti tervezési munka.

30-nál többen nem aerobikozhatnak a tetőn

Különleges feladat volt a hatalmas tetőterasz sportpályáinak dinamikus terhelhetőségi vizsgálata is, hiszen egy ekkora épületnél nagyon figyelni kell az együttmozgásokra: a tetőn tiltólistán van például a 30 fő fölötti aerobic-óra megtartása. Mivel még nincs magyar szabvány és ajánlás erre a funkcióra és annak méretezésére, a TSPC mérnökei a BME szakembereit hívták meg a tervezésbe a teherelemzések és rezgésvizsgálat tervezési szakaszában való elkészítésére.

5 éve égett le

2015. októberében égett le a Testnevelési Egyetem sportcsarnoka. A tűz a sportcsarnok belsejében lévő fűtési-vezérlő szekrényben keletkezett, a fűtési rendszer bekapcsolásakor, a fűtés indulásakor. A 2570 négyzetméter alapterületű csarnok teljes terjedelmében leégett és életveszélyessé vált, tetőszerkezete beszakadt, az egyik fal egy tízméteres szakaszon le is omlott. A tűzvészt követően a kormány még 2015 decemberében döntött a Testnevelési Egyetem új kampuszának létrehozásáról. A tervek szerint a fejlesztések bruttó 36,8 milliárd forintból valósulnak meg, közel 40 ezer négyzetméter terület felújítását végzik majd el az Alkotás utcai és a Csörsz utcai területen.

Ez is érdekelhet:

Repednek a környező házak a Testnevelési Egyetem építkezésénél, felháborodtak a lakók

Kékep forrása: tspc.hu