Kiderült, melyik Magyarország legdrágább és legszegényebb utcája az eladott ingatlanok ára alapján. A legdrágább lakóingatlanokat tavaly a budapesti Költő utcában adták el, közel 2,5 milliós négyzetméteráron, míg a legolcsóbbakat Mezőhegyes külterületén, 21-23 ezer forintért. Hét évvel korábban a legmagasabb fajlagos ár kevesebb mint fele ekkora, 1,2 millió forint volt. Az Ingatlannet.hu elemzése szerint viszont a legalacsonyabb négyzetméterár nem változott.

Legmagasabb árak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megújította az ingatlanadattárát, és több évre visszamenőleg városokra és utcákra lebontva is közöl ingatlanárakat. Ezek forrása az adóhatóság illetékhivatali adatbázisa. Közzétették annak a húsz-húsz utcának a nevét is, amelyekben a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb áron keltek el lakások vagy házak. (A statisztikába csak azok a települések és utcák kerültek bele, ahol az évben legalább három ingatlan-adásvétel történt.) A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Döbbenetes különbségek

Tavaly a különbség több mint százszoros volt, a négyzetméterárak 21 ezer forinttól 2 millió 489 ezer forintig terjedtek – derül ki az Ingatlannet.hu összegzéséből.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

12. kerület

A legdrágább a budapesti, 12. kerületi Költő utca volt tavaly az eladott ingatlanok ára alapján, 2,489 millió forintos átlagos négyzetméterárral, ami azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres otthon közel 250 millióba fáj. Hét évvel korábban még „csak” 514 ezer forint volt itt a fajlagos ár, a drágulás azóta közel ötszörös. Akkor még nem is fért volna be a legdrágább húsz utca közé a Költő utca, befért viszont a 12. kerületből a pár utcával lejjebb lévő Ormódi utca, 1,093 milliós fajlagos árral, amivel a második helyezett volt a toplistán. 

A Költő utcában a milliomosok tudnak házat venni

Az Orom utca

Természetesen 2015-ben is Budapesten, az 1. kerületi, gellérthegyi Orom utcában cseréltek gazdát a legmagasabb áron lakóingatlanok, 1,217 millió forint átlagos négyzetméteráron. Az Orom utca tavaly is a legdrágábbak között volt, 2,181 millió forint fajlagos árral.

Íme a legdrágább utcák listája:

Balatonfüreden is mélyen a zsebbe kell nyúlni

A második legdrágább utca Balatonfüreden van: a tóhoz, vitorlás kikötőhöz közeli Honvéd utcában 2,344 millió forint átlagos négyzetméteráron keltek el ingatalnok 2022-ben. Nem sokkal lemaradva, 2,259 millió forinttal a pesti belváros következik, a Szabadság tér és a Vértanúk tere közti kis utca, a Vécsey utca.

Siófokon is vannak árak

A legdrágább húsz helyszín közé három vidéki tudott beférni a budapestiek mellé, Balatonfüred egy és Siófok két tó közeli utcája, a Deák Ferenc sétány és a kikötőhöz vezető Vitorlás utca, 1,7 és 1,6 milliós négyzetméterárral.

Hét év alatt nem változott a legalacsonyabb négyzetméterár

Ha a legolcsóbb lakóhelyeket nézzük, azt látjuk, hogy “befagyott” az ár, hét év alatt nem változott a legalacsonyabb négyzetméterár. Tavaly Békés megyében, Mezőhegyes külterületén (az 57-es, az Ómezőhegyes és a Komlósfecskéspuszta majorokban) cseréltek gazdát a legalacsonyabb négyzetméteráron ingatlanok, 23 ezer, illetve 21 ezer forintért. A borsodi Rudabánya Árpád utcájában valamivel többet, 27 ezer forintot adtak négyzetméterenként az ingatlanokért. Ehhez képest 2015-ben a putnoki Rákóczi utcában és az esztergomi Hősök terén volt a legalacsonyabb a fajlagos ár, 23 és 24 ezer forinttal.

Durva drágulás

A KSH országos lakáspiaci árindexe 2015 és 2022 között 254 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt a lakóingatlanok átlagosan a két és félszeresükre drágultak. Vannak azonban olyan helyek is, ahol még ennél is nagyobb volt a drágulás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest, Költő utca – Forrás: Google Maps