Megváltozott a forgalmi rend Budapest egyik legzsúfoltabb kereszteződésénél, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál. A vizsgálat arra a kérdésre keresi a választ, hogy el kell-e bontani a népligeti felüljárót, vagy sem.

Hétfőn indul az érdemi munka

Március 6-tól indulnak a felújítási munkálatok a népligeti felüljáró környékén. Február 20-án megkapta a munkaterületet a kivitelező. Március 3-tól kezdődik az ideiglenes forgalmi rend kialakítása, és várhatóan március 6-tól indul el az érdemi munka. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Előkészítik a lezárást

„Addig a közlekedők még nem érzékelik a változásokat, a kivitelező felkészül, a felüljáró környékén készítenek elő munkálatokat” – nyilatkozta a főpolgármester kabinetfőnöke Balogh Samu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vizsgálják a szerkezetet

Elsőként az építmény jelenlegi szerkezetének teherbíró képességét vizsgálják meg, hogy eldöntsék, felújítással és állagmegóvással tovább használhatják-e az autósok, vagy esetleg olyan rossz állapotban van, hogy már nem bírja el az óriási terhelést – írja a Blikk.

Júliusig tart

A Világgazdaság a felújítás kapcsán arról ír, hogy március 3-án, pénteken 20 órakor kezdődik meg a Népligeti felüljárón a forgalomterelés kiépítése, március 4-től, szombattól így a hídon kifelé továbbra is kettő, a centrum irányában viszont már csak egy forgalmi sávon lehet majd közlekedni. A korlátozás a várakozások szerint egészen júliusig tart, tehát négy hónapon keresztül biztosan.

Nagyon sok autó jár erre

Az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozása felett átívelő híd napi forgalma hozzávetőlegesen 15 ezer jármű irányonként. Vagyis 24 óra leforgása alatt a hídon mintegy 30 ezer jármű halad át.

Nem lesz könnyű a reptérről bejutni

A zárás csak a befelé tartó közlekedést sújtja, így ennek a mennyiségnek nagyjából a fele szenvedheti el leginkább, hogy az egyik sáv hosszabb időre kiesik a népligeti felüljárón.

Dugók lesznek

A városközpont felé vezető oldalon a külső sávot körülbelül 200 méter hosszban zárják le a Pénzverde előtti résznél. Így az Üllői úton észak felé tartó forgalom egy része a felüljáró helyett a Könyves Kálmán körúton folytatja útját. Az Üllői úton a reggeli és a délutáni csúcsban lehet számítani nagyobb sorképződésre, a forgalom lassulására.

Inkább metrózzon mindenki

A BKK ezen felül arra hívta fel a figyelmet, hogy a felüljáró kapacitása a jelenleginél kisebb lesz, ezért a belváros irányába tartóknak a közösségi közlekedést, elsősorban az M3-as metró használatát javasolja. A Népligeti felüljáró állapotának részletes felméréséhez szükséges munkálatok szerződéses értéke kis híján nettó 185 millió forint. A kapcsolódó közbeszerzési eljárásban a legolcsóbb ajánlatot az A-Híd Zrt. adta, ő kapta a megbízást.

Elmaradt a korszerűsítés

Ahogy írtunk róla, sok más budapesti átkelőhöz, hídhoz hasonlóan a népligeti felüljáró esetében is elmaradtak a szükséges korszerűsítési munkák az elmúlt évtizedekben, így a főváros egy újabb felüljárót örökölt, amelynek közlekedési szerepe kiemelt, ugyanakkor rendkívül rossz állapotban van, és mielőbbi felújításra szorul. 

12 tonnánál nehezebb járművek

A biztonságos használat érdekében 2022. január 1-től, szombattól a 12 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak át a felüljárón, ebbe a kategóriába tartoznak az Üllői úton közlekedő csuklós autóbuszok is. A személygépkocsival közlekedők továbbra is biztonságosan használhatják az átjárót, amelynek állapotát a BKK és a Budapest Közút szakemberei folyamatosan vizsgálják. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BKK