Májustól hétvégenként visszatérnek a nosztalgiajáratok a főváros útjaira és vágányaira. Május 6-ától, szombattól a Duna mindkét partján lehet villamosozni, hamarosan pedig az elmúlt évtizedek közúti járművei is bemutatkoznak.

Indulnak a járatok

Több nosztalgiajárat is közlekedik Budapesten 2023 májusától: az N2-es nosztalgiavillamos minden szombaton a 2-es villamos vonalán, a Közvágóhíd és a pesti belváros között a Jászai Mari térig, a világ egyik legszebb villamosvonalán közlekedik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez lesz vasárnap

Az N19-es villamosok május 7-én, vasárnap indulnak: a Deák Ferenc tér és Óbuda között közlekednek, de a Szent Gellért teret is útba ejtik a sokéves járművek. Idén is kigördül a budapesti sínekre a bengáli villamosok egyik első képviselője, az N18-as: a Csóka utca és a Szent János Kórház között a hatvanas évek hangulata elevenedik meg a vágányokon, május végén pedig Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos az N56-os vonalon.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lesznek buszok is jövő héttől

A villamosok mellett szerepet kapnak a gumikerekű járművek is. Május 13-tól jár az N109-es busz a Margit hídon és az Erzsébet hídon át körjáratként a Batthyány tér és Deák Ferenc tér érintésével, de május 20-tól Óbudán is visszatekerhetjük egy kicsit az idő kerekét az N160-as buszon. Mindkét vonalon olyan járművekkel lehet látni, amelyek több évtizeden át koptatták a budapesti aszfaltot vagy kockaköveket.

Különleges troli

Egy trolikülönlegességgel is találkozhatnak az érdeklődők ebben a hónapban: az egyedi, a fővárosban közlekedő járművek piros színétől eltérő sárga fényezést viselő magyar gyártmányú Ikarus 260T trolibusszal is lehet utazni.  Május 21-én az első pesti trolibusz vonalán, az N70-es járaton, a Kossuth Lajos tér és az Erzsébet királyné útja, aluljáró között találkozhatunk a járműritkasággal.

Lesz buszos nap is

A szépen megőrzött, patinás buszcsodák a város olyan vonalain bukkannak majd fel, amelyeken korábban meghatározó volt a jelenlétük. Az egyes járművek – tavalyi búcsúmenetükhöz hasonlóan – környékenként azonos napon állnak majd forgalomba.

Retrobuszoké a főszerep

Az első retróhétvégén, május 14-én vasárnap a Rákóczi úton közlekedő viszonylatokon tűnnek fel a legendás autóbuszok. A régi „fekete és piros” heteseket a 7-esen közlekedő Ikarus 435-ös és a 7E-n közlekedő, „7-173 GYORS” festésű Ikarus 280-as idézi, egy másik Ikarus 280-as pedig az 5-ös viszonylaton teljesít majd szolgálatot.

Jövő vasárnap sem unatkozunk

A csuklós különlegességek mellett két szóló retró járművel is utazhatnak az érdeklődők: a 110-112-es vonalakon egy 260-as és egy 415-ös Ikarus közlekedik majd. Az autóbuszok mellett trolibusszal is lehetőség lesz retróutazásra. A közelmúltban kivont Ikarus 435-ös típus a 70-es viszonylaton fog közlekedni. 

Népszerűek a járatok

A fővárosban már 2009 óta élvezhetik a BKK ügyfelei a nosztalgiajáratokat. Budapest városképéhez tartoznak szervesen ezek a szépkorú járművek is. Útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal.

Mindenki imádja a régi járműveket

Rajtuk utazni kedvelt program a kisgyermekes családok, illetve a külföldi vagy a vidékről Budapestre látogató turisták körében, de a fővárosban élők ugyanúgy örömmel fogadják a matuzsálemi korú, hangulatos járműveket – írja a BKK.

Valósi időutazás

A nosztalgiaközlekedés jóval több, mint egyszerű közlekedési szolgáltatás a BKK szerint, időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődők jegyet lyukaszthatnak, sőt a végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nosztalgiajárat – Forrás: BKK