Milyen költségekkel számolj, ha ingatlant vásárolsz? Mennyibe kerül az ügyvéd és még mire számíts menet közben. A BudaPestkörnyéke.hu intatlanügyekben jártas szakértője, Dr. Bacskó László ügyvéd részletesen elmondja, mire kell készülni.

Ügyvédi munkadíj

Ingatlan adásvételi szerződések ügyvédi munkadíjának összege tekintetében hatalmas szórás van országos szinten. A vételár 0,3% – 1,5%-át kitevő sávban bármi előfordulhat. Extrém esetekben akár ezen sávon kívül is kaphatunk ajánlatokat a szerződés elkészítésére. 

Tulajdoni lap lekérése

Tulajdoni lapra van szükség a szerződés előkészítéséhez. A tulajdoni lap lekérés, nem hiteles tulajdoni laponként 1.000,-Ft, ami természetes személyek számára évente 2 alkalommal ingyenes. A földhivatali eljárás során igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni a tulajdonjog bejegyzésére irányuló eljárás lefolytatásáért. Ennek összege 6.600,-Ft. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vagyonszerzési illeték

A vevő vagyonszerzési illetéket fizet a megszerzett ingatlan forgalmi értéke után. A vagyonszerzési illeték sok körülmény függvénye. Ha semmilyen kedvezmény nem érvényesíthető, akkor egy átlagos értékű ingatlan után a vételár (forgalmi érték) 4%-ának megfelelő mértékű illetéket kell a vevőnek a vételáron felül kinyögnie. 

Személyi jövedelemadó

Nagy leegyszerűsítéssel jövedelem az ingatlan eladási vételára és megszerzésére fordított összeg különbözete. A személyi jövedelemadó mértéke a jövedelem 15%. Az ingatlan megszerzését követő második évtől a személyi jövedelemadó mértéke sávosan csökken, míg az ötödik évtől már nem kell személyi jövedelemadót fizetnie az eladónak. 

Hitelfelvétellel kapcsolatos költségek

Ha a vevő hitelt vesz fel a lakásvásárlás során, a hitelfelvétellel kapcsolatban számos, kisebb-nagyobb költségtétel merülhet fel: értékbecslés díja, kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díja, folyósítási díj. Szerencsére a felsorolt tételeket a bank különböző akciók keretei között gyakran visszatéríti vagy elengedi a hitelfelvétel során.

Ingatlanközvetítői díj

Amikor az eladó ingatlanközvetítőn keresztül értékesíti lakását, az adásvételi szerződés aláírásával ingatlanközvetítői díj megfizetése merül fel. Ennek mértéke általában a vételár 3-5-%-a körüli összeg. 

Lakásbiztosítás

Feltétlenül ajánlott már akár az adásvételi szerződés megkötésekor a megvásárolt lakásra teljes körű vagyon és felelősségbiztosítást kötni. Ennek mértéke általában havi pár ezer forint összeget tesz ki.

A témáról bővebben a Bacskó Ügyvédi Iroda cikkére kattintva olvashatsz

bacsko-laszlo-ugyved
Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Két évtizedes szakmai múlt

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik. Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Megfelelő képviselet

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció