A koronavírus okozta járványhelyzet miatt csütörtökön levelet írt Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek. Budapest vezetője az ingyenes tesztekről érdeklődik, támogatja a SOTE rektorának, Merkely Bélának azt a felvetését, hogy minden tanárt ingyenesen kellene tesztelni.

Karácsony Gergely azt írja: „Azt hiszem, okkal feltételezem, hogy velem, és sok magyar polgárral együtt Ön is növekvő aggodalommal értékeli a hazai koronavírus-járvány második hullámának adatait, tényeit, a járvány lefutásának várható és lehetséges forgatókönyveit.

Fontos hír, kattints a címre! A háziorvosok egy része tesz a betegekre és akkor sem kér koronavírus-tesztet, ha nyilvánvalóak a tünetek

Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt.

Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről.” – írja a főpolgármester, majd így folytatja:

A Fővárosi Operatív Törzs az elmúlt napokban több döntést hozott a védekezés érdekében, igyekszünk elérni a teljeskörű maszkhasználatot a közösségi közlekedés eszközein, és kiemelten védjük a szociális intézményeink ellátottjait és az ott dolgozókat.

Koronavírus-teszt – Fotó: MTI/Varga György

Karácsony Gergely arról is ír, hogy a kormány által felkért szakértők éppúgy, mint az orvosi kamara szakemberei fontosnak tartják az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén – írja a főpolgármester.

Sokak számára okoz megoldhatatlan terhet a 30 ezres tesztek kifizetése, pedig ezen munkahelyük megőrzése, gyermekeik iskolába járása múlhat.

„Kérdezem miniszterelnök urat, mit tervez a Kormány a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében?” – teszi fel a kérdést a főpolgármester.

Karácsony Gergely az oktatás kapcsán arról ír, hogy egyre több oktatási intézményben okoz gondot a fiatalok körében terjedő járvány kezelése, az állami protokollok betartása. Ennek kapcsán Merkely Béla professzor, a SOTE rektora felvetette, hogy hasznos lenne ingyenes állami szűrést biztosítani a tanárok számára. „A javaslatot támogatandónak tartom, kérem miniszterelnök urat is ennek megfontolására” – teszi hozzá a főpolgármester.

A kormányzati és más szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a járvány második hullámának elején a fiatalok különösen érintettek, és ha többségük számára ez nem is okoz kórházi ellátási szükségletet, külföldi példák hívják fel arra a figyelmet arra, hogy 4-5 héten belül a fertőzés a fiatalabbaktól átterjedhet az idősebb korosztályra. Fontos lenne tudni, mit tervez a Kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén – kérdezi Orbán Viktortól Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Itt a koronavírus-járvány 2. ha! Kattints az alábbi címekre!

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor – BPK-montázs