A háziorvosok egy része egyáltalán nem foglalkozik felelőségteljesen a koronavírussal – állítják a Portfoliónak nyilatkozók. A potenciális betegek hiába keresték fel a háziorvost, azok sokszor még a nyilvánvaló tünetek és a szoros kontaktus ellenére sem kértek tesztet. Egyesek szerint a járvány elszabadult, kicsúszott a hatóságok kezei közül.

A tavaszi első hullám óta érvényes járványügyi eljárásrend és tesztelési protokoll azt a célt szolgálja, hogy a társadalomból kivegyék a potenciálisan fertőző egyéneket, mielőtt azok továbbadhatnák a vírust.

Fontos hír, kattints a címre: Durva dolgokat kell kiálljanak a maszktagadók miatt a budapesti klinika dolgozói – Most betelt a pohár

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az olyan gyors és már tömeges terjedés időszakában, amelyet ma Magyarországon most látunk ez a módszer már teljesen alkalmatlan a járvány megfékezésére. Úgy tűnik, hogy a szinte biztosan koronavírusos betegek izolálása sem megy zökkenőmentesen, nemhogy a potenciálisan fertőzők preventív jellegű elszigetelésére – írja a Portfolió.hu

A háziorvosból lett országos tisztifőorvos eddig mindent elkövetett, hogy a háziorvosokon keresztül induljon el az egészségügyi rendszerben a koronavírusos betegek tesztelése, gyógyítása.

Arról sokat hallottunk, hogy a háziorvosok ehhez nem kaptak megfelelő védőeszközöket és szakmai felkészítést, ugyanakkor egyre inkább az a kép rajzolódik ki a háziorvosok egy részéről, hogy gyakorlatilag tesznek a betegekre és nem akarnak foglalkozni a koronavírusos esetekkel.

A Portfoliónak nyilatkozó koronavírus-fertőzöttek elmondták, hogy nyilvánvaló tünetekkel fordultak orvoshoz, de az orvos egyáltalán nem kért nekik koronavírus-tesztet. Azt végül saját felelősségükre 30 ezer forintért csináltatták meg.

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál több olvasója is jelezte, hogy a háziorvosa gyakorlatilag nem foglalkozik a kérdéssel. „Akinek fontos, majd megoldja” elven dolgozik sok háziorvos.

Fontos hír: Az életmentésért is fizetnie kell annak, akinek hat hónapnál régebbi tb-tartozása van

A gazdasági portálnak nyilatkozók azt is elmondták, hogy a fertőzöttségük és a pozitív teszt kiderülése között 10 nap telt el, de ha az állami egészségügyre bízzák magukat, akkor még most sem lenne meg a tesztjük. Így nem csoda, hogy robbant a vírus terjedése Magyarországon.

A érvényben levő hazai tesztelési protokollt már csak nagyon kevés ország használja, mert az már nem alkalmas a vírus terjedésének megállítására. A kontaktkutatásra alapuló tesztelés hatékony lehetett, amikor kis számú csoportos fertőzésről van szó, de ekkor is rendkívül fontos a kutatást végző hatóságok gyorsasága – írja a portál.

Lehet róla hallani, hogy a tesztelési kapacitások elérték a határaikat, és a tesztet végző szakemberek túlterheltek, és ezt a fenti esetek is alátámasztják.

Rétvári Bence, államtitkár szerint a kiterjedt kontaktkutatás nem szükséges, és nem a tesztek, hanem a higiénés szabályok betartása tudja megakadályozni a fertőződést. Ez kétségtelenül így van, és ma már az is igaz, hogy a jelenleg alkalmazott protokoll semennyire nem alkalmas a járvány lassítására.

Az izolált kontaktszemélyeket szinte már nem is teszteljük. A teszteken belül megugró pozitivitási ráta is arra utal, hogy a járvány kicsúszott a hatóságok kezei közül – teszi hozzá a portál.

Koronavírus-hírek, kattints a címekre!

Kiemelt kép forrása: MTI