Napról-napra több beteg jelentkezik be koronavírusos tünetekkel a háziorvosoknál. A láz és torokfájás mellett sokan számolnak be arról, hogy romlott a szaglás és az ízérzékelésük, de tünetmentes betegekről is tudnak a háziorvosok. Kik azok a szerencsés fertőzöttek, akik megússzák a hosszú hetekig tartó fájdalmas betegséget, sőt gyakran nem is tudnak arról, hogy fertőzők és másokra veszélyesek?

Minden nap egyre több koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak Magyarországon. Az orvosok szerint minden századik magyar már fertőzött. Átlagosan egy beteg két másik embernek adja tovább a vírust. Sokkal nagyobb a baj, mint tavasszal.

FRISS: 8 ezer forintra büntetik azokat, akik nem szabályszerűen vagy egyáltalán nem viselnek maszkot a BKK járatain

Egyre több iskolát, óvodát zárnak be. Mi is írtunk arról, hogy egyre több ismert ember kapja el a vírust. A kőbányai polgármester is megfertőződött. Mint írta a közösségi oldalán egy hibát elkövetett: túl lazán vette az óvintézkedéseket és a hivatalban nem tartotta be a védőtávolságot, nem volt rajta maszk. Elkapta a vírust a helyettesétől.

Tudsz erről? Klikkelj a címre! Meghalt az a 21 hónapos kislány, aki egy harmadik emeleti erkélyről esett ki Szekszárdon

Kőbánya polgármestere, Kovács Róbert így fogalmazott a betegséggel kapcsolatban: „Sajnos lebetegedtem, általános gyengeséggel, erős fej- és végtagfájdalommal nyomom az ágyat. Megtapasztalva a betegséggel járó erős fizikai fájdalmat és a mérhetetlen mentális elesettséget, kérek mindenkit, hogy vegye a védekezést komolyan!” – írta a polgármester.

A koronavírus jellegzetes tünetei a száraz köhögés, magas láz, végtagfájdalom, de torokfájás, hasmenés is előfordult. Mindenki, akinek felső-légúti fertőzése van, először a családorvosát keresse telefonon, aki majd a tünetek alapján eldönti, hogy mekkora a koronavírus-fertőzés esélye, és szükség esetén pedig megrendeli a Covid-19 tesztet. Ezt követően megtörténik a páciens elkülönítése – mondta kedden az Inforádióban Torzsa Péter háziorvos.

Döbbenetes, de vannak olyan szerencsések, akik tünetek nélkül megússzák a koronavírus-fertőzést. “Bárki lehet tünetmentes hordozója a Covid-19 fertőzésnek. Fontos az, hogy lehetőség szerint tartsuk a másfél-két méteres távolságot, viseljünk zárt helyen maszkot, és ne feledkezzünk el a kezünk, arcunk fertőtlenítéséről” – hívta fel ismételten a figyelmet Torzsa Péter.

Nagy a baj! Klikkelj a címre: Kötelezővé tették a maszkviselést a dunakeszi gimnáziumban: annyi a diák, hogy a ruhatárban is tanítanak

Kiemelte azt is, a tömegközlekedésen minden utazásnál viselni kellene a maszkot. Szerinte, ha utazásnál mindenki viseli a védőeszközt, akkor kevéssé valószínű, hogy bárki megfertőződik, különösen akkor, ha az utazás után fertőtleníti a kézfejét.

Ezt érdemes elolvasni! Klikkelj a címre: Merkely Béla: “Az idősek biztonsága érdekében vissza kellene hozni a vásárlási idősávot és be kellene tiltani az éjszakai bulikat”

Sok a tünetmentes fertőzött

A BBC beszámolója szerint Angliában a regisztrált fertőzöttek 22%-a tünetmentes, vagyis 100 emberből 22-nek fogalma sincs arról, hogy beteg és megfertőzhet másokat. Mi lehet az oka annak, hogy 100-ból 22 szerencsés észre sem veszi a betegséget magán, mások pedig meghalnak, a többség pedig hetekig, hónapokig szenved a fájdalmas tünetek miatt?

Az influenzával fertőzöttek 25%-án úgy megy át a vírus, hogy fertőznek ugyan, de fogalmuk sincs arról, hogy betegek lennének, mert nincsenek tüneteik. A tünetmentesség tehát nem különleges a koronavírusnál.

Egy betegség tünetei valójában a szervezet válaszreakciója a betegségre. A magas láz is a szervezet védekezési mechanizmusa. A legtöbb kórokozó néhány Celsius-fok emelkedéstől végzetesen legyengül és az immunrendszer gyorsabban semlegesítheti azokat. A láz azonban kimeríti a szerveztet, roppant kellemetlen állapot.

A Theconversation.com beszámolója szerint a kínai Vuhanban regisztrált koronavírus-fertőzöttek 30%-a teljesen tünetmentes volt és mivel nem volt betegségérzetük nem viseltek maszkot, nem tartották a védőtávolságot, ezért sok másik embert fertőztek meg.

Ne feledjük: az emberek 70-80%-a nem tünetmentes. Erős fájdalommal, hetekig, hónapokig tart a betegség, 2-8%-a fertőzötteknek pedig belehal a betegségbe. Nem tudhatjuk melyik kategóriába tartozunk.

Ez döbbenetes, klikkelj a címre! Túlélte a rákot az az 59 éves Hajnalka, aki a kigyulladt hőlégballonban halt meg Kajászlónál

A fertőzött, de tünetmentes szerencsések

Egyes orvosok azt feltételezik, hogy azok a fertőzöttek nem mutatnak tüneteket, akiknek az immunrendszerük megfelelően erős és genetikai hajlamuk is van ennek a vírusnak a leküzdésére. Érdemes immunerősítőkkel felkészülni a koronavírus második hullámára, mert az adatokat látva sajnos minden eddiginél nagyobb esélyed van arra, hogy te is elkapod a vírust.

Ezek a döbbenetes hírek téged is érdekelhetnek, kattints a címekre!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI