Visszahozná a vásárlási idősávot és betiltaná a bulikat Merkely Béla. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete akár rendőri jelenléttel is betartaná a maszkviselést a boltokban.

A koronavírus nyáron Horvátországból hoztuk meg, itthon a közösségi térben, nagy csoportosulások során terjedt, erről beszélt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

A professzor  elmondta a nagyszámú fiatal át tudja adni a vírust az időseknek, és ha ez megtörténik, egy nem elég hatékony védekezés esetén relatíve nagy számú idős is megfertőzödik, és a halálozás is nőhet.

Szerinte lehet abban bízni, hogy veszített az erejéből a vírus, de ez majd csak négy-öt hónap múlva derül ki.

Merkely Béla több dolgot is javasolna a járvány visszaszorítása érdekében:

  • támogatná a magas rizikójú emberek állami szűrését, köztük a pedagógusokat
  • az idősek biztonsága érdekében visszahozná a vásárlási idősávot
  • betiltaná az éjszakai bulikat
  • és zárt helyen elrendelné a kötelező maszkhasználatot is.

A maszkviseléssel kapcsolatban elmondta, hogy egyes számítások szerint ha egy populáció 80 százaléka hord maszkot, a fertőzés aránya nem tud nőni, és szép lassan visszaszorul.

Merkely Béla szerint bármilyen járvány vissza lehet szorítani az ország bezárása nélkül is nagyon fegyelmezett együttműködéssel.

Két hónap múlva lehet vakcina

A vakcinával kapcsolatban pedig azt mondta,  két hónap múlva lehet meg, már csak az a kérdés, hogy kinek és mikor lesz elérhető.

A professzor a sorrendet illetően, azt mondta, hogy egyetért a WHO-val, leginkább kitettek számára tartaná elsőként szükségesnek az oltást, így a 65 év feletti, szív- és érrendszeri betegek esetében. De ide sorolta a szociális ellátórendszerben és az egészségügyben dolgozók mellett a tanárokat is, hiszen ők nagyon sok gyerekkel érintkeznek, hozzátéve, hogy ennek meghatározása természetesen nem az ő kompetenciája lesz.

Rendőri jelenlétet szeretnének a boltokba

Akár a rendőri jelenlétre is szükség lehet a kereskedelemben, mert a vásárlók maszkviselési fegyelme csökkent az utóbbi időben – mondta az InfoRádiónak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba szerint, sok esetben egyáltalán nem viselnek maszkot a vásárlók, amennyiben mégis, rendszerint nem szabályosan, továbbá a megfelelő távolságot sem tartják be, ami komoly probléma lehet, figyelembe vége, hogy milyen szinten növekszik az új eseteknek a száma Magyarországon.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba