Az ízületi megbetegedések általában mozgásbeszűküléssel járnak, ami miatt sokszor még a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységek elvégzése is nehézséget jelenthet. Ilyenkor inkább pihentetni próbáljuk az érintett területeket, ugyanakkor a mozgásszegény életmódnak is megvannak a hátrányai az ízületi egészségre nézve, ezért a rendszeres sportolás az ízületi bántalmak mellett is javasolt. Korántsem mindegy ugyanakkor, hogy milyen mozgásformát választunk: a rosszul megválasztott gyakorlatokkal akár tovább is fokozhatjuk az elváltozás mértékét.

Cikkünkben olyan sportokat gyűjtöttünk össze, amelyek nem terhelik túlzottan az ízületeket, ugyanakkor segítenek megerősíteni és nyújtani azokat.

Hogyan hatnak az ízületi problémák a mozgékonyságunkra?

Az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervrendszeri panasz az artrózis, azaz a porckopás, amely a legtöbbször a csípő- vagy a térdízületben jelentkezik, és a fájdalom mellett jellemzően az ízületek merevségével, duzzanatával, mozgás közbeni ropogásával, valamint a mozgástartomány beszűkülésével jár. Habár a porckopásra általában időskori betegségként tekintünk, fiatalabb korban is kialakulhat többek között túlzott fizikai terhelés, illetve a nem megfelelően végzett, az ízületeket egyoldalúan terhelő edzések miatt is.

Az artrózisos ízületek mozgása hosszabb távon a fájdalom és a merevség miatt akadályozottá válik, a mozgékonyság korlátozottsága pedig kihatással lehet az egész testre, aminek következtében az olyan mindennapi tevékenységek is nehézséget okoznak, mint például a járás, a lépcsőzés vagy az ülés.

A mozgásszegény életmód is káros lehet az ízületekre

Ugyan a túlzott terhelés kétségkívül károsan hat az ízületeinkre, de a másik véglet, azaz a mozgásszegény életmód is rizikófaktornak tekinthető. Rendszeres testmozgás hiányában csökken az izomerő és a rugalmasság, ami rontja az ízületek védelmét és stabilitását. Az ülő életmód – különösképpen ha jellemző, hogy ülés közben görnyedt testtartást veszünk fel – elsődlegesen a csigolyák közötti porcokra gyakorol káros hatást, ami a porckorongkopáson túl akár porckorongsérvhez is vezethet. Emellett, ha ülés közben ferde testtartást veszünk fel, a csípőízületi porcokat is nagy terhelésnek tesszük ki.

A mozgásszegény életmód mindezen felül könnyen elhízáshoz is vezethet, amely szintén növeli az ízületi megbetegedések kockázatát, különösen a térd- és csípőízületekben. Az extra súly terhelést jelent ezekre az ízületekre, amely hosszú távon kopáshoz és egyéb ízületi elváltozásokhoz vezethet.

Mikor van szükség szakorvosi vizsgálatra?

Amennyiben az ízületeinkben tartós vagy fokozódó fájdalmat, illetve gyulladásra utaló tüneteket (duzzanatot, vörösességet, melegséget) tapasztalunk, mindenképpen javasolt az ortopédia felkeresése. Az ortopéd szakorvos a pontos diagnózis felállítását követően kidolgozza az adekvát kezelési módszert, amivel megszüntethető a fájdalom, valamint helyreállítható az érintett ízületek egészsége. A konzervatív kezelés magában foglalja a gyógyszeres vagy injekciós terápiát, illetve az ortopéd segédeszközök alkalmazását is, ám az elváltozás mértékétől függően akár műtéti megoldásokra is szükség lehet.

Az ortopédiai kezelés részét képezi a műtét utáni rehabilitáció (gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápiás kezelés) is, amely segít visszaállítani az ízületek normál mozgástartományát, és a további mozgásszervi megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik.

Miért fontos a rendszeres sportolás ízületi panaszok mellett is?

Napjainkban nemcsak az idősebbek számára jelenthet nehézséget, hogy mozgásban gazdag, aktív életmódot folytassanak: az irodai munkát végzők akár napi 8-10 órákat is a számítógép előtt töltenek, sokszor a javasolt óránkénti monitorszünetekről is megfeledkezve.

Pedig a rendszeres testmozgás nagyon fontos az általános egészségünk megőrzése szempontjából. Erősíti a szívet és a vérerek rugalmasságát, javítja a vérkeringést, segít megelőzni az izom- és csontrendszeri betegségeket, erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a fertőzések, betegségek kockázatát, és még a mentális egészségükre, hangulatunkra is pozitívan hat. A megfelelően választott és végzett mozgásformák mindezen felül javítja az ízületi mobilitást és stabilitást, valamint segít megelőzni az ízületi merevséget, fájdalmat és gyulladást is.

Az izmok erősítése a porcokat is tehermentesíti

A mozgásszegény életmód mellett nemcsak a porcaink kopnak, de az izomzatunk is leépül, ami további terhelést jelent az ízületekre. Az erőteljes izommunka segít a támasztó funkció ellátásában, csökkentve ezzel az ízületek terhelését. Ezáltal a porcok hosszabb távon egészségesebbek maradhatnak, és csökkenhet az ízületi kopás kockázata.

A mozgással az ízületek tápanyagellátását is elősegítjük

A porcokhoz a tápanyagok csak közvetett módon, az ízületi folyadék segítségével jutnak el. A mozgás során a porcok közötti folyadék aktívabban áramlik, ami megfelelően táplálja és hidratálja az ízületi felületeket. Ezáltal javulhat az ízületek rugalmassága és működése, valamint csökkenhet az ízületi gyulladás és fájdalom kialakulásának kockázata.

Milyen sportot érdemes választanunk?

Ízületi bántalmak esetén a legfontosabb, hogy nyugodt, egyenletes mozgást igénylő mozgásformákat válasszunk, amelyek nem vagy csak csekély mértékben terhelik az ízületeinket. A megfelelő gyakorlatok kiválasztása mellett az edzés körülményei is lényegesek: lehetőség szerint kerüljünk a kemény talajon végzett gyakorlatokat, és válasszunk kényelmes sportcipőt, ami jól tartja a lábunkat! Zárjuk ki továbbá a nagy erőbehatást jelentő, hirtelen vagy gyors mozgásokat, ugrálást, szökdelést, és a féloldalas mozgásformákat, amelyek miatt a terhelt oldalon hamarabb elkophatnak a porcok!

Nézzük, melyek a legjobb sportok, amelyek segíthetnek ízületi egészségünk megőrzésében!

Gyaloglás

A gyaloglás alacsony intenzitású sport, aminek különös előnye, hogy szinte bárhol végezhető. Kevésbé terheli az ízületeket, mint a futás, de mégis segít az izmok erősítésében, valamint a szív-érrendszeri egészség javításában is. Manapság egyre népszerűbb a botok segítségével végzett gyaloglás, azaz a nordic walking is, amely még inkább leveszi a terhelést az ízületekről.

Kocogás

A kocogás előnye, hogy serkenti a vérkeringést, ami javítja az oxigén és tápanyagok szállítását az ízületekhez, illetve segíti az anyagcsere-folyamatokat, ezáltal elősegítve az ízületek egészségének fenntartását és regenerációját. Ugyanakkor fontos, hogy a kocogás mérsékelt terhelést jelent az ízületekre, ezért az ízületek megfelelő előkészítése, felmelegítése és nyújtása elengedhetetlen a sérülések és túlterhelés elkerülése érdekében.

Kerékpározás

Mivel a kerékpározás nem jár becsapódással, különösképpen jó választásnak bizonyul térdízületi porckopás esetén. Kerékpározáskor a testsúlyunk a bicikli vázán pihen, ennek köszönhetően úgy erősíthetjük a lábizmainkat, hogy közben minimális terhelést helyezünk az ízületekre. Fontos azonban, hogy ne görnyedjünk előre, mert azzal megterhelhetjük a derekunkat.

Úszás

Az úszás rendkívül ízületkímélő sport, mivel a vízben a test súlya csökken. Az úszás során az ízületek minimális terhelést kapnak, miközben a víz nyújtó hatása segít az izmok erősítésében és az ízületek mozgékonyságának javításában. Térdízületi fájdalom esetén a legideálisabb a gyors-, illetve a hátúszás, a mellúszás esetén ugyanis károsodhatnak a térdízületi szalagok.

Vízitorna

Az úszás mellett a vízitorna is ideális ízületi bántalmak esetén, hiszen amellett, hogy a víz enyhíti az ízületekre nehezedő terhelést, a víz alatti tornagyakorlatokkal csökkentjük a fájdalmat, továbbá növelhetjük az ízületek mozgástartományát is. A vízellenállás segíti az izomerő és az egyensúly fejlesztését, miközben kíméli az ízületeket, a víz hűsítő hatása pedig enyhíti az ízületi gyulladást.

Jógagyakorlatok

A jóga nyújtó és erősítő gyakorlatai segítenek fenntartani az ízületek mozgékonyságát és megerősíteni a támogató izmokat. Fontos, hogy a jógaórák során a megfelelő technikát alkalmazzuk, és ha szükséges, kérjünk tanácsot egy tapasztalt oktatótól.Ha ízületi bántalmakkal küzdünk, különösen fontos, hogy sportolás közben mindig hallgassunk a testünkre, és ne terheljük túl az ízületeinket. Tartsuk tiszteletben az egyéni korlátainkat, és konzultáljunk orvosunkkal vagy fizioterapeutánkkal, hogy az állapotunknak és igényeinknek leginkább megfelelő sportágat válasszuk! Az orvos vagy szakértő az ízületi problémánk jellegét figyelembe véve személyre szabott tanácsokat adhat, valamint segíthet a megfelelő gyakorlatok kiválasztásában és az esetleges korlátozások meghatározásában is. A szakértői tanácsok betartása és a megfelelő felügyelet alatt történő sportolás által megőrizhetjük ízületek egészségét, és a sportsérüléseket kockázatát is csökkenthetjük.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.