A hazánkat sújtó rezsiválság kialakulásáról, az önkormányzatok helyzetéről és a lehetséges kivezető utakról tartottak kerekasztal-beszélgetést Szentendrén

Komoly kérdések

Hogyan alakulnak az energiaárak? Mi határozta meg az MVM árszabását? Mit jelent az ország orosz energiafüggősége? Hogy érinti mindez az önkormányzatokat, hogyan tovább? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a PMK olvasótermében tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyolcszoros-tízszeres számlák Vácon

Az egyik meghívott vendég, Matkovich Ilona, Vác polgármestere a város helyzetét ismertetve beszédes adatokat sorolt: az energiaválságban az önkormányzat áramszámlája a nyolcszorosára, a gázszámlája a tízszeresére nőtt, a város minden intézményének 25 százalékos fogyasztáscsökkentést írtak elő.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lehetetlen helyzetben

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere elmondta: az energiaválság lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat, még a Covid-járvány alatt szerzett kreativitás sem segített az elszabadult árak okozta helyzet kezelésében.

Magukra hagyták az önkormányzatokat

Holoda Attila energetikai szakértő arról beszélt, hogy az önkormányzatokat magukra hagyták a rezsiválságban, nem kapták meg a közszolgáltatáshoz szükséges támogatást. Rontotta a helyzetet, hogy sem a kormány, sem az energiaszolgáltató nem készült fel arra, hogy az önkormányzatok az első áremelkedések után – betartva az ajánlásokat – drasztikusan csökkentik intézményeikben a gázfelhasználást, és a csökkenő fogyasztás óriási veszteségeket okoz az MVM-nek.

„Mindig a politikai szempontok a mérvadók

„Inkorrekt módon jártak el az önkormányzatokkal, egyik pillanatról a másikra kilökték őket egy kvázi piaci helyzetbe, miközben ennek kezelésére nem álltak rendelkezésre a feltételek. Nem voltak például okos város beruházások, hogy a települések mérni és szabályozni tudják a fogyasztásukat. Bár az MVM próbált úrrá lenni a káoszon, tettek javaslatokat önkormányzati csomagok összeállítására, de ezeket a kezdeményezéseket lesöpörték az asztalról, mert a rezsivel kapcsolatos döntésekben mindig a politikai szempontok a mérvadók” – mondta Holoda Attila.

Erős orosz-függőség

A szakértő a hazai energiastratégiát elemezve rámutatott: hazánk Oroszországtól való energiafüggősége az elmúlt időszakban 65-ről 85 százalékra emelkedett. A német példát hozva cáfolta, hogy a függőségből ne lehetne kilépni: Németország a szintén 65 százalékos arányról 2023-ban nullára csökkenti kitettségét.

Összefogással kell választ keresni

A lehetőségekről szólva Holoda Attila rámutatott: az energiaválság kihívásaira az önkormányzatoknak közösen, összefogással kell válaszokat keresniük. Elmondta: a Magyar Önkormányzatok Szövetségével közösen javaslatokat, kéréseket fogalmaznak meg a kormánynak. Településtípusonként határozzák meg a feladatokat rövid, közép- és hosszú távon, összegyűjtik a szükséges jogszabályi változásokat. A megoldást az önkormányzatok energetikai beruházásainak támogatásában látják.

Fiatal cégek is dolgoznak a megoldáson

Biztató momentumként említette, hogy fiatal startup cégek is dolgoznak a válaszokon: fizikai és szoftveres megoldásokat ajánlanak energiaközösségek működtetésére, korábban ismeretlen módszert dolgoztak ki például a hőveszteség csökkentésére, a hőtárolásra.

Országos szervezet is alakult

Reménykeltő, hogy megalakult az energiaközösségek országos szervezete, amely a várakozások szerint eredményesen működhet együtt a kormánnyal, zárta tudósítását a szentendre.hu oldal. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: energiafórumot tartottak Szentendrén. Fotó: szentendre.hu