Már pénteken is volt egy, de most jön a következő, így érdemes lehet feltöltei a tankot.

Ennyi lesz

A benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig bruttó 4 forinttal kell majd többet fizetni a benzinkutak üzemeltetőinek – írja a Holtankoljak. Mindez a kiskereskedemi árakra is hatással lesz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy különbségek lehetnek

Ezért szerdától a 95-ös benzinért átlagosan 652 forintot, a gázolajért pedig 720 forintot kell adni literenként. Legutoljára pénteken volt emelés, akkor bruttó nyolc forinttal emelekedett a benzin ára. Továbbra sem mindegy, hol tankolunk, ugyanis akár 100 forintos különbség is lehet az töltőállomások közt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Majdnem a kétszerese

Nem csak a benzines autók sofőrjei nyúlhatnak mélyebben a zsebükbe januártól. Mint korábban beszámoltunk róla, 2023 elején módosítja regisztrált ügyfeleknek szóló díjszabását a Mobiliti. 22 kW-os AC töltők esetében január 2-ától 145-ről 170-375 forintra emelkedik 1 kWh ára, a 25 kW-os DC töltőket használóknak pedig az eddigi 165 helyett 305 forintot kell majd fizetniük kWh-ként.

Megugró díjak

A legalább 40, legfeljebb 50 kW-os teljesítményű AC, illetve DC villámtöltők esetében 120-ról 140-240 forintra nő a percdíj, a legalább 70 kW-os AC-DC töltők percdíja 120-ról 265 forintra emelkedik. A legalább 100 kW-os DC-töltés percdíja 150-ről 415 forintra növekszik.

Érdemes csekkolni a díjat

Újdonság, hogy a szolgáltató január 2-ától töltőpontonkénti árazási rendszert alkalmaz, így az adott töltőre érvényes árat a töltés megkezdése előtt minden esetben ajánlott leellenőrizni az applikációban.

Ezzel lehet a legtöbbet spórolni

A német autóklub, az ADAC gyakorlati tapasztalatai alapján jelenleg a Hyundai Kona Electric a legszerényebb fogyasztású elektromos autó, mely 100 kilométeren átlagosan 16,7 kWh-t fogyaszt. A 28,8 kWh-s átlagfogyasztású Volvo XC40 villanyautó esetén 17,1 liternyi benzin árából tehető meg 100 kilométer.

Vége a potyázásnak

A megemelkedő energiaárak miatt mindenki igyekszik ott megfogni a költségeket, ahol csak lehet. Mint korábban beszámoltunk róla, szigorított a parkolás és a villanyautó-töltés szabályain az Etele Plaza, mert korábban túl engedékeny volt és sokan csak tölteni jártak a bevásárlóközpontba.

Sokan tudták használni

Éppen ezért októbertól fizetni kell itt is a töltésért. A kelenföldi bevásárlóközpont nagyon népszerű lett a villanyautósok körében, tekintve, hogy 1300 darab tágas, kényelmes parkoló várja az autósokat, melyek közül összesen 41 ponton van kiépítve a 22kW-os AC töltési lehetőség Type2 csatlakozóval.

Ingyen lehetett tölteni

A nyitást követően a parkolás és a töltés is ingyenes volt a látogatóknak. Mindez néhány hónapja még nem volt annyira érdekes, azonban ahogy nőni kezdtek az energiaárak, és ezzel párhuzamosan a köztéri töltés is drágult.

Új rendszabályok

Az Etele Plázában az elektromos töltés díja 100 Ft/kWh lett. A töltés időtartama, vagyis az ún. türelmi idő továbbra is maximum 4 óra lehet. A töltés végeztével pedig az ÁSZF értelmében a parkolóhely sem foglalható tovább. Ennek megszegése esetén bírság szabható ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.)