Az egyik legjellemzőbb magyar karácsonyi étel a halászlé, így nem meglepő, hogy a decemberi időszak óriási keresletet eredményez a halpultoknál a piacokon. Ehhez pedig elég ember is kell, aki kiszolgálja a vevőket.

A legfontosabb időszak

A karácsony előtti időszak egyértelműen az év legforgalmasabb pár hete a kiskereskedelemben: ilyenkor rengeteg boltos és eladó igyekszik plusz segítséget toborozni, hogy lépést tudjon tartani a megnövekedett forgalommal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kirakatbér

Ehhez pedig egyre több munkaadó alkalmaz kirakatbéreket, vagyis a konkrét kereshető fizetést is szerepeltetik az álláshirdetésben, hogy minél több munkavállaló figyelmét keltsék fel ezzel.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Akár napi 60 ezret is lehet keresni

A  Pénzcentrum írt arról, hogy halpultba keresnek eladókat, amivel akár naponta 60 ezer forintot is lehet keresni.

Halbontókat keresnek

A hirdetésben halbontókat keresnek, napi 20 ezer és 60 ezer forint közötti fizetéssel. Ezen kívül még annyi derül ki az állással kapcsolatban, hogy szükség van halbontói tapasztalatra, azonban arról nincs szó, hogy napi hány óra munkával lehet ennyi pénzt megkeresni.

30 ezres bér a karácsonyi vásárban

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárba napi 30 ezres bérrel toboroznak árusokat, ezért viszont napi 14-15 órát kell dolgozni a decemberi hidegben. Mivel a karácsonyi halászléhez rengetegen vásárolnak halat, úgyhogy nagy valószínűséggel az átlagos napi 8 óránál jóval többet kell dolgozni a halpultban.

Mennyi az annyi?

Az viszont kiderült, hogy a halpultokba két heti munkára keresnek embert. Ha azzal számolunk, hogy valaki 14 napon át folyamatosan dolgozik, abból kiindulva, hogy adventkor a boltok és a piacok hétvégén mindkét nap nyitva tartanak, akkor napi 20 ezres kereset mellet összesen 280 ezer forintot lehet kapni.

840 ezer is összejöhet

Ha viszont sikerül minden nap 60 ezer forintot összeszedni, az kétheti folyamatos munka mellett 840 ezrest fizetést jelent. Ehhez persze kemény fizikai munkát kell végezni, tudni kell halat bontani, és lehet, hogy akár napi 12-14 órás műszakokban kell dolgozni.

Diákokat is toboroznak

Idén nincsenek könnyű helyzetben a kiskereskedők és a vendéglátósok: a munkaerőhiány megnehezíti a karácsony előtti időszakot. Egy másik hirdetésben például diákokat toboroznak hús-halpult kiszolgáló kiszolgáló munkakörbe, amiért bruttó 1350 forintos órabért ajánlanak.

Drágább lesz a halászlé

A lap megjegyzi: idén nem csak a halpultosok fizetése magas, hanem az ünnepi asztalra kerülő halászlé ára is nagyot emelkedett. Az itthon legnépszerűbb pontyszelet idén karácsonykor 40 százalékkal kerülhet többe, mint tavaly, és az afrikai harcsafilével együtt akár 4 ezer forint is lehet egy kilója.

Kihívás a munkaerőhiány

A kereskedők igyekeznek minél jobban kihasználni a karácsonyi időszakot, ehhez viszont az is kell, hogy legyen elég ember. Idén egész évben komoly kihívást jelentett a munkaerőhiány, ez pedig az ünnepek előtt csak még inkább látszik abból, hogy ilyen brutális fizetéseket ajánlanak azoknak, akik hajlandók bevállalni a megerőltető fizikai munkát karácsony előtt – áll az összeállításban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a budapesti Lehel Csarnok. Fotó: