Péntek délután újabb azonosítatlan repülőeszköz miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit – közölte a Honvédelmi Minisztérium kora este.

Indulni kellett

 A radarok 15 óra környékén hasonló jeleket érzékeltek, mint a déli órákban, ezért a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálat számára.

Nem találtak semmit

Az érintett légtér ellenőrzése során repülőeszközt ezúttal sem azonosítottak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ma már másodszor

Pénteken eddig kétszer kellett a Magyar Honvédség Gripenjeinek felszállnia, azonban egyik alkalommal sem találtak a radarjelek által jelzett helyszínek egyikén sem repülőeszközt – emelte ki a HM.

Ukrajna felől jött egy drón, Zágrábnál zuhant le

Magyarország légterébe lépésétől végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta a magyar légtérvédelem a Zágrábban lezuhant drónt – közölte a Honvédelmi Minisztérium arról a harci eszközről, amely a horvát fővárosban csapódott be.

A magyarok látták

A Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata csütörtök éjszaka észlelt egy repülő tárgyat a magyar légtérben, amely a radarképernyőn időnként feltűnt. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaznak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett.

Nagy sebességgel jött

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be.

Volt még egy hasonló

Az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, akkor az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légi járművet nem találtak ott – közölték.

Félő a provokáció

Az MTI a tárcától úgy értesült, a HM provokációtól tart: nem akarja, hogy valamilyen indokolatlan intézkedés miatt Magyarország belekeveredjen a háborúba. Ezért először ellenőriznek és csak indokolt esetben intézkednek, akkor, ha a jármű képes fegyver szállítására.

Így indul egy ilyen szerkezet

Orosz vagy ukrán?

Az Infostart azt írja, hogy a Tu-141 Sztrizs felderítődrón – hírek szerint – egyedül az ukrán haderő használja. Valószínűleg kifogyott az üzemanyaga. Azt még vizsgálják, hogy esetleg Fehéroroszországból indították-e.

A magyar külügyminiszter is megszólalt