A Fővárosi Kormányhivatal kezdeményezésére a Kúria a végleges döntésének meghozataláig megtiltotta a 18. kerületi önkormányzat által kivetett légiutas-adó alkalmazását. A kerület fejenként ezer forint légiutasadót vezetne be minden felnőttre, aki a Liszt Ferenc repülőteret használja, és nem ott lakik.

A Kúriához fordultak

A Fővárosi Kormányhivatal február 1-jén fordult a Kúriához, a 18. kerületi önkormányzat által kivetett, szerinte „több jogszabályt is sértő és adatvédelmi aggályokat is felvető légiutas-adó ügyében”. A kerület fejenként ezer forint légiutasadót vezetne be minden felnőttre, aki a Liszt Ferenc repülőteret használja, és nem kerületi lakos. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ideiglenes alkalmazási tilalom

A Kúria Önkormányzati Tanácsa Patyi András alelnök vezetésével és Varga Zs. András elnök részvételével döntött az ideiglenes alkalmazási tilalomról, ami nem jelenti az önkormányzati rendelet megsemmisítését, de „azonnali jogvédelem” azok számára, akik kifogásolják – írja a hvg.hu.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Idő kell a végleges döntéshez

A Kúriának a végleges döntés meghozatalához több időre van szüksége, de részletesen ismerteti a kormányhivatal kifogásait.

Nyitott kérdések

A beadvány szerint a jogszabály nem rendez olyan alapvető kérdéseket, mint az adófizetési kötelezettség módja, esedékessége vagy a vállalkozói tevékenység keretében történő utazás adómentességi okként történő igazolásnak módja, emellett kevés lenne a felkészülési idő.

Mindenki számára adóköteles

Ráadásul a szabályozás szerint nemcsak az induló, hanem az érkező, a tranzit, és a transzfer utazás is adóköteles, noha az adóbeszedés egyik kötelezettje, a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet az utóbbi három esetben egyáltalán nem kerül kapcsolatba az adóalannyal, vagyis az utassal. Nem tudhatja például, hogy ki a 18. kerületi lakos. Mindez alkalmazhatatlanná teszi a rendeletet – írta a kormányhivatal.

Nem tetszik a Ryanair-nek

A Budapestkörnyéke.hu írt arról, miszerint a Ryanair vezérigazgatója üdvözölte, hogy a kormány hozzájuk hasonlóan ellenzi a 18. kerület tervezett extraadóját.

Nem egyeztettek

Az önkormányzat előzetesen nem egyeztetett az új adó bevezetéséről a Budapest Airporttal, a földi kiszolgálókkal, valamint a légitársaságokkal sem. Az új adóról a Niveus Consulting Group adótanácsadó cég azt állítja, egy önkormányzat nem írhatja elő, hogy valaki szedjen be adót, ilyesmiről csak törvénnyel lehet rendelkezni, ezért a beszedés módja törvénybe ütközik, hiába lenne jogszerű maga az adó – írja a 24.hu.

Finomítottak a rendeleten

Telexnek a 18. kerületi rendeletet előterjesztő Kőrös Péter alpolgármester megerősítette, hogy hatályba lépett a rendelet, és azt is, hogy kaptak egy úgynevezett törvényességi felhívást Budapest Főváros Kormányhivatalától. Éppen az erre fogalmazott választ, valamint a rendelet finomhangolását, módosítási javaslatát tárgyalták meg és fogadták el a képviselő-testületi ülésen.

Nem törvénytelen

„A törvényességi felhívásban nincs olyan, ami alapján törvénytelennek tartanák a rendeletet, de adatkezelési kérdésekben további pontosításokra van szükség” – mondta a portálnak Kőrös Péter. Az önkormányzatnál egyébként arra számítanak, hogy az ügy még nyárig biztosan elhúzódik, arra ugyanis szerintük kevés az esély, hogy a kormányhivatal elfogadja a válaszukat és a pontosítást. Arra számítanak, hogy a Kúria elé kerülhet az ügy, ugyanakkor bíznak az igazukban.

Hétmilliárd folyhat be

2022-ben 12 205 070 érkező és induló utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ennyi utast feltételezve az idei évre a 18. kerületi önkormányzat mintegy 12 milliárd forint körüli adóbevételre számíthatna az utazásonként 1000 forintos légiutasadóból. Csakhogy ebből le kell vonni a 18. kerületieket, a kiskorúakat és azokat, akik vállalkozási céllal utaznak. Az alpolgármester egyébként a Telexnek azt mondta, mintegy 7 milliárd forint adóbevétel folyhat be, amit kizárólag infrastruktúrára és szociális ellátásokra fordíthatnak majd. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció